Energie Parade op Fort bij Abcoude

Abcoude - Het weer zat niet mee, maar dat weerhield vele inwoners er zaterdag 11 november niet van een bezoekje te brengen aan de Energie Parade. In het Fort bij Abcoude stond ’s middags alles in het teken van duurzaamheid, van zonnepanelen en zonneboilers tot een lezing van een klimaatpsycholoog en een veganistische proeverij.

Tijdens het evenement werd ook bekendgemaakt dat Jooske van de Graaf is verkozen tot Energieke Rondevener 2017. In totaal waren vijf inwoners genomineerd voor de titel Energieke Rondevener 2017. Allen inwoners die op een goede manier met duurzaamheid bezig zijn en daar inspirerend over kunnen vertellen.

De jury was unaniem tot het besluit gekomen dat Jooske van de Graaf de titel moest krijgen. Zij heeft zelf een groot aantal maatregelen getroffen om duurzaam te leven, van investeringen in isolatie en een aardwarmtesysteem tot aanschaf van een elektrische auto en zonnepanelen. Daarnaast is zij de stuwende kracht achter de coöperatie Zon op De Ronde Venen. Deze coöperatie maakt het voor alle inwoners mogelijk te investeren in duurzame energie. Jooske van de Graaf kreeg de prijs uit handen van wethouder David Moolenburgh (Duurzaamheid). Tevens kreeg zij een cheque van € 500 om te bestemmen aan duurzame zaken.

Wethouder Moolenburgh keek na afloop terug op een geslaagd evenement. ,,Ik heb vandaag veel mensen gezien die zich heel bewust met het onderwerp duurzaamheid bezighouden. Die het belangrijk vinden om snel stappen te zetten op weg naar een zogenaamde klimaatneutrale gemeente. Ik hoop dat deze mensen veel navolging krijgen. Dat hoeft niet meteen met grote stappen te zijn, dat kan ook kleinschalig. Bijvoorbeeld door afval goed te scheiden, de auto te laten staan en de fiets te pakken en zelf een tas meenemen als je naar de supermarkt gaat. Het zijn kleine stapjes, maar voeg ze bij elkaar en we zetten samen grote stappen op weg naar de klimaatneutrale gemeente die we willen zijn.’’

RTV Ronde Venen heeft een uitgebreid verslag gemaakt van de Energie Parade. Deze reportage wordt deze week elk half uur herhaald op het kanaal van de lokale zender. RTV Ronde Venen is in Abcoude en Baambrugge te ontvangen op kanaal 36 van Ziggo. In de overige delen van de gemeente op kanaal 41 van Ziggo. Bij overige providers is RTV Ronde Venen te zien op kanaal 1368.

Kijk HIER voor een korte reportage over de Energie Parade in ons nieuwsprogramma Nieuwsronde van 15 november 2017.advertentie