Bij Schiphol wonende kinderen getest op effecten fijnstof
Regio - Tientallen kinderen van twee basisscholen in Badhoevedorp en Aalsmeer worden vanaf deze maand wekelijks getest, om te kijken of ultra-fijnstof een schadelijk effect heeft op hun gezondheid.
Het is onderdeel van een breed meerjarig onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar gezondheidseffecten van ultra-fijnstof dat wordt uitgestoten door vliegtuigen op Schiphol.
De kinderen van de scholen die meedoen, zijn tussen de 7 en 11 jaar oud. Ze moeten drie maanden lang elke dag thuis een blaastest doen en een dagboekje over hun gezondheid bijhouden. Een keer per week komt een onderzoeker langs op school om een uitgebreide longtest te doen. Over drie maanden wordt een nieuwe groep kinderen getest. In totaal doen 200 kinderen mee.
Daarnaast wordt ook gemeten hoeveel ultra-fijnstof er in de lucht rondom de school aanwezig is. Op die manier hopen de onderzoekers te ontdekken of er een verband is tussen de concentratie ultra-fijnstof en acute gezondheidsklachten bij de kinderen.
Ultra-fijnstof zijn onzichtbare deeltjes in de lucht die 10.000 keer kleiner zijn dan een millimeter. Zo klein dat het langer in de longen blijft dan gewoon fijnstof, en dat via het bloed ook in andere organen kan terechtkomen.