Extra huishoudelijke ondersteuning voor mantelzorgers in De Ronde Venen

De Ronde Venen - Vanaf januari 2018 kunnen Rondeveense mantelzorgers voor een klein uurtarief (extra) gebruikmaken van huishoudelijke ondersteuning. Mantelzorgers kunnen deze ondersteuning inschakelen voor het huishouden van de zorgvrager of voor het eigen huishouden.

De ondersteuning tegen het lagere tarief is mogelijk omdat de gemeente de rest van de kosten voor haar rekening neemt. ,,Mantelzorgers vervullen een zeer waardevolle rol. Soms komen zij niet toe aan specifieke huishoudelijke taken. Door sommige huishoudelijke taken uit te besteden, kan de mantelzorger de zorgvrager flexibeler ondersteunen,” aldus wethouder Anco Goldhoorn. 

Een mantelzorger, die minimaal 8 uur per week  voor een naaste zorgt, kan de huishoudelijke ondersteuning inkopen voor € 5 per uur. De gemeente betaalt de resterende kosten. Per vier weken kan maximaal 5 uur ondersteuning ingekocht worden.

Om in aanmerking te komen voor de ondersteuning, moet de mantelzorger zich eerst registreren tijdens een gesprek bij het Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van Stichting Tympaan-De Baat). Een afspraak daarvoor maken kan op telefoonnummer (0297) 230 280.

Vervolgens, of als de mantelzorger al geregistreerd is bij het Steunpunt, kan de huishoudelijke ondersteuning aangevraagd worden bij zowel het Steunpunt Mantelzorg als bij het Servicepunt. Dit kan digitaal op www.servicepuntderondevenen.nl of op www.tympaan-debaat.nl/mantelzorg.

Na de aanvraag ontvangt de mantelzorger een brief. Daarmee kan de mantelzorger naar een zorgaanbieder naar keuze om de huishoudelijke ondersteuning aan te vragen.

De gemeente De Ronde Venen en diverse maatschappelijke partijen ondertekenden op 21 september het convenant ´Samen dementievriendelijk´. Hieruit is een nauw samenwerkingsverband ontstaan. De extra huishoudelijke ondersteuning voor mantelzorgers is één van de vormen voor extra ondersteuning die hieruit voortkomt.


advertentie