D66 Stichtse Vecht doet definitief niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen

Stichtse Vecht - D66 Stichtse Vecht doet definitief niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart a.s., schrijft RTV Utrecht op haar website.

Het landelijke bestuur van D66 heeft de machtiging aan D66 Stichtse Vecht voor deelname aan de verkiezingen ingetrokken. Dat landelijke bestuur ging daartoe over nadat wethouder Zivkovic geen gevolg had gegeven aan de oproep zich terug te trekken van de kieslijst van D66 Stichtse Vecht.

D66 bezet momenteel 6 van de 33 zetels in de gemeenteraad van Stichtse Vecht. De partij levert verder 2 wethouders voor het college van B&W.

"Ik vind dat je moet luisteren naar het volk en degene die op je partijen stemmen", reageert een inwoner van de gemeente Stichtse Vecht. "Dan je eigen zo af laten gaan, dat klopt niet." Een ander: "Ze zeggen altijd dat ze voor de burger bezig zijn, maar het blijkt dat ze er toch een beetje voor zichzelf zijn."

Afgelopen week ontstond onrust binnen de partij vanwege een integriteitsonderzoek naar wethouder De Groene, partijgenoot van wethouder Zivkovic. De Groene had er op aangedrongen bijna € 200.000 subsidie te verlenen aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner.

Zivkovic voerde daarna gesprekken met burgemeester Witteman van Stichtse Vecht over de vermeende belangenverstrengeling van zijn collega-wethouder. Dat viel verkeerd bij zijn partij. Die nam het hem kwalijk dat hij met de burgemeester sprak en besloot Zivkovic van de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te halen.

Zivkovic zei eerder dat hij denkt dat zijn partijgenoten van hem af willen. "Ze zoeken een aanknopingspunt, maar ik vind dit wel een heel zwak inhoudelijk punt. Hoe kan je me nou kwalijk nemen dat ik een integriteitsonderzoek met de burgemeester bespreek? Ik vind het raadselachtig. Ze hadden echt wat beters moeten verzinnen als ze van me af willen."

"Dat kan ik juist niet rijmen met D66", vertelt Zivkovic tegen RTV Utrecht. "Pas ik dan niet bij D66 of passen die mensen niet bij D66? Ik draai hem gewoon om."

Voor sommige inwoners is het een gemis dat de partij niet meedoet, anderen halen hun schouders er inmiddels over op. "Ik kan me er niet meer druk over maken. Vroeger deed ik dat wel en ging ik altijd stemmen, maar nu niet meer. Ze doen maar."

Bron: RTV Utrecht Foto: D66 Stichtse Vecht


advertentie