Marathonschaatser Robin Snoek haalt eerste podiumplek in Topdivisie

Amsterdam/Abcoude - Marathonschaatser Robin Snoek uit Abcoude heeft afgelopen zaterdag tijdens de 14e wedstrijd van de KPN Marathon Cup op de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion in Amsterdam, zijn eerste podiumplek behaald in de topdivisie. Hij werd tweede achter Arjan Stroetinga en voor Crispijn Ariëns.

Tidens de wedstrijd vond niet alleen strijd in het peloton plaats, maar ook een strijd tegen de elementen. Op de baan in Amsterdam waaide het, terwijl het tijdens de wedstrijd van de heren ook ook nog lichtjes begon te sneeuwen.

De koers begon rustig, maar aan het einde van de wedstrijd gingen elf rijders toch rond. De groep met daarin Robin Snoek, zag het peloton afsprinten met nog negen ronden te gaan.

Op de bel voor de laatste ronde ging Arjan Stroetinga ervan door en pakte een gaatje. Hij gaf zijn voorsprong niet meer uit handen, en ging als eerste over de finish. Een paar meter achter Stroetinga pakte Robin Snoek de tweede plek. Hij bleef in de sprint nipt voor Crispijn Ariëns, die daardoor als derde eindigde.

Voor de 25-jarige Abcoudenaar, rijder bij schaatsteam Bouwselect, was dit zijn allereerste podiumplek in de topdivisie. Hij kon z'n geluk niet op. "Echt supergaaf. Ik reed helemaal niet zo lekker, het was gewoon harken met die wind en sneeuw. Maar de anderen hadden het blijkbaar ook zwaar", zegt Robin glunderend.

"Eerst verwachtte ik eigenlijk dat er geen groep weg zou gaan, maar op een gegeven moment werd het wel gevaarlijk. Ik moet er zoveel mogelijk bij zitten, dacht ik. Het was echt zwaar. Maar uiteindelijk ging de groep toch rond. Op de bel twijfelden ze voor mij. Ik dacht: nu moet ik gaan, dit is mijn kans. Toen kwam Stroetinga voorbij maar de rest niet."

"Het hele seizoen gaat het al hartstikke goed. Ik rijd constant, heb al vaak een rondje gepakt maar dan kwam ik aan het einde tekort ten opzichte van de grote mannen. Ik dacht als ik een keer geluk heb, dan kan het. Vandaag lukt het."

Als Robin later z'n schaatsten uittrekt naast de baan wordt hij volop gefeliciteerd door zijn supporters. "Ik woon hier vlakbij, in Abcoude, dus er is veel publiek voor mij. Echt prachtig."

Was de wedstrijd nog extra zwaar, omdat er gisteren ook werd gereden in Enschede? Robin: "Bij de warming-up voel je dat even, maar wij zijn allemaal zo getraind dat dat eigenlijk geen probleem is. Ik merkte vorig jaar al bij die meerdaagse dat ik voor mijn gevoel steeds beter werd. Nu had ik weer dat het op de tweede dag super gaat, ha. Kom maar op met die meerdaagse!"

Kijk HIER naar een video met de reactie van Robin Snoek op zijn tweede plaats.

Foto: Schaatsteam Bouwselect


advertentie