BEKENTENIS BRANDSTICHTER MAAKT VEEL LOS IN MIJDRECHT: 'IK HEB KIPPENVEL'

Verbaasd en geschokt reageert Mijdrecht vandaag op de bekentenis van Lothar M. De 43-jarige man gaf gisteren toe verantwoordelijk te zijn voor een brand in een stomerij, dertien jaar geleden. De 75-jarige man die boven de stomerij woonde kwam daarbij om het leven.

"Ik krijg helemaal kippenvel", reageert een vrouw als ze het nieuws hoort. Ook al is de brand al dertien jaar geleden, ze zal het niet snel vergeten. Ze werkte namelijk in de winkel ernaast. Ook de man die bij de brand overleed kende ze wel. "Een wat eenzame man, echt heel verdrietig dat het zo gegaan is." Ze had niet verwacht dat de brand mogelijk aangestoken is. "Ik dacht dat die man misschien een sigaartje of sigaretje had gerookt en dat daardoor de brand was ontstaan. En als ik dit dan hoor, dat is echt een schok."

De mannen in witte pakken

Destijds werd geconstateerd dat de brand was veroorzaakt door een technische fout. De eigenaar van het pand weet het nog goed. "Ik zat bij wat vrienden te kaarten, één van hen ging toen naar huis en onderweg belt hij me op: je huis staat in de brand." Hij vond het ontzettend verdrietig voor de man die zijn pand huurde, en toen overleden is. Ook nu is hij verdrietig, dat alles na dertien jaar weer opgerakeld wordt. De zaak had een grote impact op hem destijds. Het liefst wil hij het allemaal achter zich laten. "Gauw vergeten."

Op de plek waar de panden zijn afgebrand staat nu een bloemist. In dezelfde stijl als het vorige gebouw. Zo hoopt de eigenaar het verlies van de historische gebouwen een beetje te compenseren.

Bij de bekentenis van Lothar zet de eigenaar z'n vraagtekens. "De mannen in de witte pakken hebben het me laten zien: kijk, hier is de kortsluiting ontstaan." Daar gelooft hij nog steeds in. "Ik ga er vanuit dat die man uit z'n nek kletst."

Kijken naar branden

Een andere buurtbewoner zegt de verdachte pyromaan goed te kennen. "Het was een vreemde kerel. Drugsverslaafd." Ook voor Peter Bakker, lokale fotograaf en journalist, was Lothar geen onbekende. Hij woonde vroeger bij hem om de hoek, in Mijdrecht. Bakker fotografeerde branden in de regio en het viel hem op dat Lothar daar ook vaak stond te kijken. Hij stelde de politie daarvan op de hoogte en die pakte M. uiteindelijk op voor een reeks coniferenbranden. "Ik ben enorm verbaasd. Dat hij nu ook deze brand zou hebben aangestoken, als het echt waar is. Ik ben echt totaal verbaasd."

Ook nu helpt Bakker de politie. Hij heeft al zijn foto- en videomateriaal van de fatale brand ter beschikking gesteld. Zijn beelden kunnen misschien gebruikt worden als extra bewijsmateriaal. Hij betwijfelt of het genoeg is. "Ik zie niets bijzonders op de beelden, en hij staat er zeker niet op". Wel denkt hij dat het kan helpen om te achterhalen waar de brand gestart is. "Ik was er immers al voor de brandweer."

Gerechtigheid

Gisteren werd duidelijk dat Lothar M. zal worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Ondertussen hopen ze in Mijdrecht dat de zaak snel wordt afgerond. "Geweldig als dit opgelost wordt natuurlijk", reageert de mevrouw bij de bloemenwinkel. Een andere vrouw: "Als dit werkelijk zo is dan hoop ik dat de man ook een straf krijgt, zeker omdat er iemand overleden is."

Fotograaf Peter Bakker blijft het een bizarre situatie vinden. "De politie zei destijds dat het een technische oorzaak was en nu blijkt het toch brandstichting te zijn. Ik ben heel benieuwd wat er uit het onderzoek komt. Ik hoop in ieder geval dat er voor de nabestaanden gerechtigheid komt."


advertentie