BURGEMEESTER EN WETHOUDER TE ZIEN IN LUIZENMOEDER FILM

Wie Luizenmoeder – De Film in de bioscoop heeft gezien heeft ze mogelijk al gespot: burgemeester Maarten Divendal en wethouder Rein Kroon figureren in de film. "Erg leuk om eens mee te maken," vertelt de burgemeester over de ervaring.

De wethouder en burgemeester spelen ouders tijdens een ouderavond op de school. De ouders krijgen informatie over een nieuwe vorm van onderwijs. “We kregen aanwijzingen om af en toe verontwaardigd te kijken," vertelt burgemeester Divendal over de filmdag. "Of juist nieuwsgierig.” Hieronder is de scène uit de film alvast te bekijken (Beeld: Dutch FilmWorks).

Opnames in Mijdrecht

De bekende Nederlandse televisieserie ‘De Luizenmoeder’ is opgenomen in het voormalige gebouw van de Twistvliedschool in Mijdrecht. Ook de film speelt zich hier af. 

De burgemeester en wethouder Kroon waren nauw betrokken bij de verhuur van het gebouw. Er kwam een hoop papierwerk bij kijken, vertelt Divendal. Zo werd ook het contact intensiever. "Ik ondertekende het contract en dan deed ik er af en toe een briefje bij zoals 'succes met filmen!'." Toen kwam de uitnodiging om eens te komen kijken bij de opnames.

Dat zag de burgemeester wel zitten. “Ik heb die wereld altijd leuk gevonden. Als kind wilde ik vroeger acteur worden." Bij de formulieren die de burgemeester en wethouder moesten invullen zat ook een formulier met de vraag of ze wilde figureren. “We wisten van tevoren niet of het door zou gaan. Dus het was uiteindelijk vrij spontaan.”

Op de mooiste plek

Zo zijn de burgemeester en wethouder ineens in de film te zien. En ook nog eens op een ereplaats: achter hoofdpersonage moeder Hannah, gespeeld door Jennifer Hoffman. “Daar hadden we niet om gevraagd, maar dat was natuurlijk wel leuk," zegt Divendal. "Ik hoop dat we de andere figuranten niet voor het hoofd hebben gestoten dat wij nu op de mooiste plek zitten.”

Voor deze scène waren er ook andere figuranten uit de gemeente aanwezig. De inwoners van De Ronde Venen zijn vaker betrokken bij De Luizenmoeder. In de televisieserie figureren ook veel kinderen uit de gemeente. Burgemeester Divendal: “Na al die jaren voelt het wel alsof De Luizenmoeder echt bij onze gemeente hoort.”

Voorlopig nog even burgemeester

De Ronde Venen wordt vaker gebruikt voor televisie en filmopnames. Vanwege de handige ligging dichtbij Amsterdam en Het Gooi, legt de burgemeester uit. "We krijgen veel aanvragen voor filmvergunningen." Zelf meespelen in de film was wel een unieke ervaring. 

Een carrièreswitch zit er voor de burgemeester niet in. “Dit is voorlopig het hoogtepunt van mijn acteercarrière. Mochten ze in de toekomst op zoek zijn naar kleine, kale, oude mannetjes, dan ben ik over een jaar of tien beschikbaar.”

Videofragment: Dutch Filmworks


advertentie