KINDEREN LEREN LASSEN EN ONDERHANDELEN BIJ BOUWDORP IN MIJDRECHT
In Mijdrecht wordt al de hele week hard getimmerd en gezaagd. Bijna 200 kinderen bouwen hier de mooiste en meest bijzondere hutten. Het is de tiende editie van het Bouwdorp en dit jaar hebben de hutten een extra element: zonnepanelen.
Een groepje vriendinnen spijkert riet op een ronde bak gemaakt van pallets en zeil. Het is de versiering voor hun ‘cold tub’, want het water in het badje is ijskoud. Met de hut zijn ze al klaar. Fleur geeft een rondleiding door haar Rainbow Friends hut: een glijbaan, uitzichtpunt een bankje en een tunnel. En alles versierd met slingers en geschilderde hartjes. “Omdat wij vriendinnen zijn.”
Overal op het veld zijn kinderen druk aan het zagen, schilderen en timmeren. Er worden hutten gebouwd met drie verdiepingen, sprookjeskastelen en een molen. Bram is bezig met de wieken aan het tandwiel vast te maken. De bedoeling is dat de molen écht gaat draaien: “want dan gaan we winnen.”
1500 euro
Maar al die planken en bouwmaterialen zijn niet gratis. Alle teams krijgen aan het begin van de week een startkapitaal van 1500 euro. Daar is bewust voor gekozen, vertelt Sarah Honig van de organisatie. “Zo leren ze met geld omgaan, en het is ook nog eens een stuk leuker.”
Want door opdrachten uit te voeren of te onderhandelen kunnen de kinderen meer geld verdienen. Zo maken sommige groepjes banken die ze doorverkopen, of beginnen ze een handeltje in zelfgemaakte drankjes. Honig: “Ze moeten veel beter samenwerken en nadenken over wat ze gaan doen. Het is echt een toegevoegde waarde voor de kinderen.”
Duurzaam verdienen
Er loopt net een groepje kinderen langs met nieuw aangeschaft felgekleurd schilderij. Door hun hut te versieren maken ze meer kans om te winnen. Dit jaar is er nog iets nieuws om de hutten op te leuken: zonnepanelen.
Voor 50 “euro” kan elk team een zonnepaneel kopen bij Oeds van der Wal. Hij is vrijwilliger bij Makerspace Amstel & Veen, een collectief van Technet en het Veenlanden College. “Wij helpen de kinderen om een beetje duurzaam te denken bij hun hutten”, vertelt van der Wal.
Ook hoopt hij de kinderen zo enthousiast te krijgen voor techniek. “Dan vragen we: kunnen jullie al solderen? Dan zeggen ze: wat is solderen? Maar ze vinden het prachtig. De eerste dagen vertelden ze enthousiast aan hun ouders dat ze nu kunnen solderen.” Van der Wal hoopt hier de techneuten van de toekomst te inspireren.
Bouwvakker
De zaken lopen goed, alle zonnepanelen zijn uitverkocht. Want er valt goed geld mee te verdienen. Elke dag kunnen ze 50 euro terugverdienen met de opgewekte energie. Én het paneel werkt: er hangt een klein lampje aan dat licht geeft als de zon erop schijnt.
Vandaag is de laatste dag van het Bouwdorp. Na de prijsuitreiking voor de mooiste hut gaan de zonnepanelen weer terug naar de werkplaats. En of de bouwvakkers en techneuten van de toekomst hun roeping al gevonden hebben?
“Ik doe dit vooral voor de gezelligheid”, zegt Vynn die net als zijn teamgenoten later graag dj wil worden. Maar verderop draait Teddy met een schroevendraaier het kleine zonnepaneel in een pallet. Ze is hier helemaal op haar plek. “Ik wil later bouwvakker worden.”