WETHOUDER REAGEERT OP "PUINHOOP" RONDOM CHIPPEN VUILNISBAKKEN

In De Ronde Venen staan al wekenlang vuilnisbakken buiten te wachten om gechipt te worden. Inwoners zijn gefrustreerd. Ze krijgen brieven en stickers die ze niet begrijpen en staan lang in de wacht voor de telefonische helpdesk. Op straat liggen overgebleven stukjes plastic van het chippen. Wethouder Cees van Uden (Afval) reageert: "Het is een puinhoop".

Hij baalt van de chaos en onduidelijkheid rondom het chippen, als wethouder én als inwoner. Ook zijn container had een week geleden al gechipt moeten zijn. “Er is veel niet goed gegaan, dat is heel erg vervelend. Daar moet ik m’n verantwoordelijkheid voor nemen.”

Hij legt uit dat de oorspronkelijke planning was om de vuilniscontainers in de zomer te chippen. Vandaar dat bovenaan de brief die verstuurd is aan de 19.000 huishoudens nog altijd de datum 27 mei staat. Nu het project begonnen is verloopt het chaotisch. “Er zijn mensen uitgevallen en er is veel regen. Ook zijn er meer oude containers dan ingeschat." Hij klink vermoeid aan de telefoon. "Deze samenloop van omstandigheden heeft ervoor gezorgd dat het een grote puinhoop is.”

Heeft u een chipnest?

Dat heeft ook Daphne Bluemink uit Wilnis gemerkt. Ze heeft al meerdere keren gebeld naar het helpdesk nummer van DBICS, de firma die het chippen in opdracht van de gemeente verzorgd. “Laat ‘m nog maar een week staan”, kreeg Daphne te horen na haar eerste belletje. Inmiddels staat haar vuilnisbak al 2,5e week buiten.  

De communicatie over het chippen verloopt stroef. Alleen in de gemeente-app kon ze informatie vinden, vaak te laat. Zo kwam er op 7 oktober bericht dat het chippen van de geplande vuilnisbakken op 4, 5 en 6 oktober uitliep.

Op 20 oktober belt ze nog maar eens. Sommige vuilnisbakken in haar straat hebben inmiddels een chip. Die van haar niet. Ze zijn al twee keer langs gereden. Een medewerker zegt dat haar vuilnisbak geen chipnest bevat. “Maar.. wij hebben wél een chipnest”, zegt Daphne. Ze heeft een moderne vuilnisbak waar de chip in past. “Dus nu moeten we wachten op een nieuwe brief en komen ze later nog een keer langs om dat ding er in te frezen. Dat is dus helemaal niet nodig.” Ze zucht. “Ik denk dat ze zich enorm vergist hebben in hoe lang het zou duren. Er is veel te krap gepland.”

Dat beaamt wethouder Van Uden. Op dit moment zijn ze alleen nog in Mijdrecht bezig, vertelt hij. “Maar veel adressen hebben geen brief gehad, mensen zijn overgeslagen. Zoveel uitval is natuurlijk absoluut onwenselijk.”

Afval scheiden

De gemeente heeft als doel 75% afvalscheiding in De Ronde Venen. Het chippen van de containers moet helpen dit doel te bereiken. In de brief van de gemeente staat: “De privacy van inwoners wordt hierbij beschermd. Het chippen van de containers kost de inwoners geen geld. Ook gaan zij nu niet betalen per keer dat zij de container aan de weg zetten.”

De vuilniscontainer niet laten chippen is geen optie. Volgens de gemeente worden alleen nog restafvalcontainers geleegd die een chip hebben. Containers die geen chip hebben, worden meegenomen.

De chips worden gebruikt om bij te houden hoeveel containers er worden aangeboden en hoeveel kilo restafval wordt opgehaald. Volgens de gemeente zijn de chips bedoeld om een optimale ophaalroute te realiseren. Daphne denkt dat er andere redenen voor zijn. “Straks moeten we per leging of zelfs per kilo gaan betalen.” Ze denkt niet dat deze maatregel afvalscheiding zal verbeteren. “Je hebt mensen die gewoon niet willen scheiden. Die gaan dat ook nu niet doen, maar die dumpen hun extra afval straks misschien wel in een andere bak.”

“Eigenlijk moeten we gewoon grote containers neerzetten. Scheiden heeft niet zoveel zin”, vindt Claudia uit Vinkeveen. “Andere gemeenten zijn ook afgestapt van scheiden.” Ze stoort zich aan het huidige afvalbeleid, met name alle plastic zakken aan palen. “Heel vaak wordt de hele stoep geblokkeerd. Nu kan ik er wel omheen maar hoe is dat voor mensen met een rolstoel of kinderwagen?”

‘Ongelofelijk boos’

Tijdens een wandeling zag Claudia overal op de stoep grijze stukjes plastic liggen. “Ik dacht wat zie ik daar nou?” Het bleken de kapjes te zijn die ze uit de container halen zodat er een chip geplaatst kan worden. “Ik kan daar echt ongelofelijk boos om worden,” zegt Claudia. “Burgers moeten het afval scheiden en de gemeente gooit het gewoon op straat!”

Ze raapt er zoveel mogelijk op om weg te gooien, maar als haar zakken vol zitten ziet ze er nog altijd tientallen liggen op straat. Ze probeert de gemeente te bereiken, maar ze krijgt geen reactie. Ze begrijpt dat DBICS de vervuiler is, maar “de gemeente is uiteindelijk verantwoordelijk.”

Wethouder Van Uden laat weten dat het niet de bedoeling is dat er na het chippen plastic afval op straat blijft liggen. Van Uden: “Het is duidelijk dat de uitvoering niet gegaan is zoals het moeten gaan. Dat moeten ze natuurlijk opruimen.”

Volgende week heeft hij een afspraak met het bedrijf om ervoor te zorgen dat de tweede ronde soepeler zal verlopen. “Het is duidelijk dat het beter moet.” Dat zal vooral liggen in een meer realistische planning.

Mogelijk per leging betalen

Hij betreurt dat het zo is verlopen. Zeker omdat veel inwoners al niet tevreden zijn over het nieuwe afvalsysteem. Een aantal zorgen en vragen wil hij graag beantwoorden. Zo zegt de wethouder over het betalen per kilo afval: “Dat lijkt niet realistisch”. Betalen per leging is wél een optie. Van Uden: “Ik kan niet uitsluiten dat dat in de toekomst gaat gebeuren.”

Om 75% afvalscheiding te realiseren zijn er twee mogelijkheden, vertelt Van Uden: mensen stimuleren om beter afval te scheiden, of nascheiden. Dat laatste gebeurt vooral in grote steden, “want het blijkt dat daar het scheiden toch niet gebeurt.” Afval scheiden doen mensen uit de Ronde Venen juist heel goed, zegt de wethouder.

Waar gekozen wordt voor nascheiding ligt het tarief hoger. “Het is een keuze”, zegt de wethouder. Destijds is ervoor gekozen om mensen te stimuleren beter afval te scheiden. De gemeenteraad heeft gevraagd om deze keuze nogmaals te evalueren. Na de verkiezingen kan de nieuwe gemeenteraad alsnog een andere weg inslaan en bijvoorbeeld kiezen voor nascheiding.

Toch nu chippen

Was dit dan wel het juiste moment om het chippen door te voeren? De wethouder vindt van wel. “We hebben nu mensen die hun container melden als vermist en vervolgens twee containers aan de weg zetten. In Vinkeveen hadden in één straat zo’n 20 huizen een dubbele container. Dat moet niet gebeuren. Dat is al voldoende reden om te chippen.” 

Ook zegt Van Uden dat de kans dat gemeente geheel afstapt van een containersysteem heel klein is. In De Ronde Venen is veel laagbouw, “daar zijn containers gewoon de beste keuze.” Hij verwacht niet dat ondergrondse containers een optie zijn. “Bij elke keuze van de gemeenteraad blijft de grijze afvalcontainer een rol spelen.”

Over afvaldumpen maakt hij zich geen zorgen. “Uit onderzoek blijkt dat dan heel erg meevalt. De meeste mensen doen nu eenmaal geen dingen die niet mogen.” Het bedrag per leging is volgens hem ook alleen maar bedoeld als een stimulans om beter te scheiden. “Het levert geen geld op en kost ook niet echt geld.” Meer dan een paar tientjes per jaar scheelt het volgens hem niet.

Er is door de gemeenteraad ingestemd met deze keuze. De wethouder voert het afvalbeleid nu uit. “Overal in Nederland denken mensen dat het ergens anders beter geregeld is. Iedereen tevreden maken over afvalbeleid is erg ingewikkeld”, zegt Van Uden.

Dat het chippen nu zo chaotisch verloopt maakt het nog lastiger mensen te enthousiasmeren, geeft de wethouder toe. “Zo’n slechte uitvoering helpt absoluut niet. Dat is heel erg jammer. Daar hebben we echt iets verkeerd gedaan.”


advertentie