LISA EET HET HELE JAAR UIT HAAR MOESTUIN
Lisa (28) uit Wilnis eet het hele jaar door groente en fruit uit haar eigen moestuin. En via social media inspireert zij anderen om hetzelfde te doen. Het is volgens haar een stuk lekkerder en gezonder dan de groente uit de supermarkt. Koopt ze dan helemaal geen groente en fruit in de winkel? "Champignons?", zegt ze twijfelend. "Of een komkommer in de winter? Maar de caissière zal wel denken dat we nooit groente eten", zegt ze lachend.
Ze haalt het gaas weg dat om haar moestuin heen staat. Het is bedoeld om de moestuin beschermen tegen Kerrie, Curry en Filet. De drie kippen die rondscharrelen in Lisa haar achtertuin. "Deze groene ravage zijn verschillende soorten cherrytomaten", zegt ze. Ze wijst naar een kluwen van groene stengels en bladeren waar trosjes rijpende tomaten aan hangen. Tegen de heg groeien bramen en frambozen en de voortuin staat vol met sperziebonen, kruiden, druiven en aardbeien. "We eten hier het hele jaar van."
In het appartement waar ze een aantal jaar terug woonde stonden al potten met allerlei kruiden en planten maar toen ze met haar vriend naar een rijtjeshuis verhuisde zag ze haar kans om een echte moestuin aan te leggen. "Ik had eerder een kippenhok dan een bank", zegt ze. "Als hobby is het fantastisch. Je bent fysiek bezig, je bent buiten en gezond eten wordt makkelijker want je wordt opeens super enthousiast over komkommers."
Pressure Canning
Om het hele jaar van de oogst te kunnen eten moet de groente wel geconserveerd worden. "Zeker in deze periode komt de oogst met emmers binnen dus dat kan je niet allemaal eten", zegt Lisa. Op haar kookplaat staat een grote pan met een aantal potten. Er zitten bietjes in die zijn verhit. Met een tang haalt ze de potten eruit en zet ze op een handdoek op haar aanrecht. Doordat de potten zijn verhit zijn de bacteriën gedood. Als de groente afkoelt trekt de pot vacuüm waardoor er ook geen bacteriën meer de pot in kunnen. Deze manier van conserveren heet 'pressure cannen' en is vooral populair in Amerika. Zo houdt ze de groente een jaar of soms zelfs langer goed.
In extra kamertje in het huis staat een stellingkast met tientallen potjes in allerlei vormen en maten. "Courgettesoep, aardappelen, pastasaus, bietjes, wortels, radijsjes, bonen, salsa, jam, sap, eigenlijk alles wat je kan bedenken", zegt Lisa. En dan is de kast nu eigenlijk nog redelijk leeg van het conserveerseizoen begint weer na de oogst.
Boerderij in een rijtjeshuis
Lisa is fulltime bezig met haar tuin en Youtubekanaal om anderen te inspireren. Toen zij zelf begon met haar moestuin vond ze wel veel informatie maar niet in het Nederlands. Ze laat in haar video's zien hoe je de tuin voorbereidt op de herfst, hoe je aardappelen oogst, of hoe je cayennepeper kan conserveren. Ze lanceert ook een online cursus over conserveren zodat mensen hun oogst lang kunnen bewaren. Lisa wil vooral laten zien dat het niet moeilijk is en dat iedereen het kan. "Het is gewoon heel erg leuk dat je voor jezelf kan zorgen en dat er iets op je bord ligt wat je zelf hebt gekweekt."