NIEUWE DIENSTREGELINGEN UTRECHTS OV

Regio - De openbaar vervoermaatschappijen in de provincie Utrecht, U-OV en Syntus Utrecht, hebben nieuwe dienstregelingen opgesteld. Vanaf 10 december 2023 gaan deze nieuwe dienstregelingen in. Met de nieuwe dienstregeling rijden bussen, volgens de busmaatschappijen en de provincie, vaker op tijd en wordt de overstap tussen bus, tram en trein beter. Op meerdere plaatsen ontstaan vroegere en latere reismogelijkheden én zijn de nachtbussen van Syntus Utrecht in het weekend weer volledig terug. Het tekort aan buschauffeurs en bestuurders blijft echter hardnekkig.

André van Schie, gedeputeerde Mobiliteit: "Bij de nieuwe dienstregeling zetten we met name in op een betrouwbare, voorspelbare dienstregeling met zo min mogelijk rituitval, ook als dat betekent dat er op een aantal buslijnen minder vaak gereden kan worden. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om extra te gaan rijden waardoor reizigers niet met te drukke bussen worden geconfronteerd."

De provincie had vervoerders U-OV en Syntus Utrecht ook gevraagd voorstellen te doen om de dienstregeling verder uit te breiden. Op die manier wil de provincie het geld dat zij minder aan de vervoerders hoeft te betalen vanwege de rituitval, gebruiken om het OV te versterken. De vervoerders hebben helaas aangegeven deze uitbreidingen in ieder geval niet voor september 2024 te kunnen doen omdat er te weinig personeel is. De ambitie is deze uitbreidingen later alsnog door te voeren.

André van Schie: "We beginnen het OV gelukkig langzaam weer op de rit te krijgen en zien tegelijkertijd helaas ook dat het personeelstekort, niet alleen in onze regio, maar in heel Nederland, hardnekkig blijft. De vervoerders doen hun best nieuwe chauffeurs aan te trekken. Het is een mooi en maatschappelijk relevant beroep. Zonder ons OV loopt alles letterlijk vast. Daarom ben ik heel blij met de chauffeurs die iedere dag naar hun werk gaan om snel en comfortabel naar onze bestemming te brengen."

Syntus Utrecht heeft voldoende personeel om de voorgestelde plannen uit te voeren en zal vaker rijden dan nu. Wel blijft het personeelstekort ook bij hen een zorgpunt. Rituitval kan daardoor helaas voor blijven komen. Met de nieuwe dienstregeling rijden bussen vaker op tijd en wordt de overstap tussen bus, tram en trein beter. Op meerdere plaatsen ontstaan vroegere en latere reismogelijkheden én zijn de nachtbussen in het weekend weer volledig terug.

De belangrijkste wijzigingen bij Syntus Utrecht voor gemeente De Ronde Venen zijn:

  • Lijn 120
    De proef met lijn 120 via station Abcoude wordt met een jaar verlengd, omdat op dit moment nog onvoldoende zicht is op de effectiviteit van de lijn.
  • Lijn 123
    Lijn 123 rijdt voortaan ook op zondag tussen Mijdrecht en Woerden.
  • Buurtbuslijn 526
    Buurtbuslijn 526 rijdt bij Amstelhoek een andere route en zal twee nieuwe haltes krijgen: De Nostalgie en Amstelkade.

Kijk voor meer informatie over de vervoerplannen op de website van Syntus Utrecht.

Foto: provincie Utrecht


advertentie