ONDANKS EEN CANULE EEN ZWEMDIPLOMA HALEN? HET KAN!

Mijdrecht - Erwin Oudshoorn (35) door een gen mutatie geboren met Lymfatische malformatie, ziet er anders uit en ademt met een tracheastoma (canule). Steeds moest hij maar toekijken hoe anderen plezier hadden in het water. Nu heeft hij na 15 lessen binnen een half jaar zijn zwemdiploma A gehaald, waarmee één van zijn grootste wensen is uitgekomen!

Vele pogingen tot leren zwemmen mislukten. Van kleins af aan had Erwin maar één wens, kunnen zwemmen. Maar door het luchtbuisje in zijn keel is dat niet vanzelfsprekend, omdat er dan water rechtstreeks in zijn longen loopt. 'Dan plak je dat toch af?' Ja klopt, maar dat is makkelijk gezegd, want water gaat door hele kleine kiertjes, dus dat gaat nog niet zo 1, 2, 3.

Vorig jaar zag Erwin een YouTube-filmpje waarin Mats ook zijn zwemdiploma haalde met een canule. Erwin dacht 'wat hij kan, kan ik ook!' Na het zien van de video heeft hij gelijk contact gezocht met de vader van Mats en hij kwam zodoende terecht bij zwemleraar Ruud die hem privéles gaf in het zwembad van Sherpa in Baarn.

Erwin dopte provisorisch een reserve canule helemaal af zodat hij waterdicht was en begon in februari met zijn eerste zwemles. “Ik kon nog geen slag zwemmen dus begon met schuimblokjes en drijfgordels, maar naarmate de lessen vorderden konden steeds meer zwemhulpmiddelen af. Totdat ik in april vrij kon zwemmen, waar ik al ongelooflijk blij mee was!” aldus Erwin.

Na een goed half jaar, 15 zwemlessen en veel zelf oefenen heeft Erwin als bekroning op zijn werk zijn A-diploma gehaald! Erwin is supertrots op zijn prestatie. Hij kan nu eindelijk ook zwemmen! "Nu mag ik ook in het zwembad in Mijdrecht zwemmen. Daar werd ik geweigerd zonder diploma!"

Erwin zal zeker niet nu zijn A-diploma in de pocket is zijn zwembroek en duikbril aan de wilgen hangen. Of hij voor zijn B- en C-diploma gaat weet hij nog niet. Zijn grootste doel nu is de borstcrawl goed onder de knie te krijgen en dat hij 50 meter kan borstcrawlen inclusief keerpunt.


advertentie