OPEN MONUMENTENDAG BIJ REGIONAAL HISTORISCH CENTRUM

Regio - Op zaterdag 9 september is het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) van 10:00 tot 16:00 uur geopend voor Open Monumentendag.  

Het landelijke thema is dit jaar 'levend erfgoed'. De archieven en collecties van het regionaal archief RHCVV liggen boordevol levend erfgoed. In de depots bevinden zich onder andere bouwtekeningen, brieven en verslagen die soms al enkele honderden jaren oud zijn. In deze documenten zijn het ontstaan van de culturele gebruiken en tradities van nu zichtbaar. Denk hierbij aan gebruiken rond kermissen en foto's van feestdagen, zoals Koninginnedag. Ontdek deze stukken tijdens een rondleiding in de depots, doe archiefonderzoek op de studiezaal, bekijk de fototentoonstelling 'Typisch jaren '20, een tijdsbeeld in foto's' of laat een portretfoto maken door leden van de fotoclub. 

Voor kinderen vanaf 4 jaar is er een loepen-speurtocht. Zij kunnen op onderzoek naar alle vergrootglazen die zijn verstopt in het gebouw. Bij het inleveren van hun kaart krijgen zij een prijsje.

Wil je weten wat een archief doet en waarom het zo belangrijk is dat de stukken goed bewaard blijven? Hier vertellen we alles over tijdens een rondleiding door de depots. De rondleiding starten om 11:00, 12:00, 14:00 of 15:00 uur. 

Op de studiezaal staan medewerkers klaar om mooie voorbeelden van levend erfgoed te tonen of je op weg te helpen met jouw eigen zoektocht naar bijvoorbeeld je familie- of huisgeschiedenis. In de archiefwinkel op de studiezaal vind je onder andere boeken over de lokale historie en diverse ansichtkaarten.

Daarnaast is de fototentoonstelling 'Typisch jaren '20, een tijdsbeeld in foto's' te bezoeken. In deze tentoonstelling van foto- en videoclub Stichtse Vecht wordt het dagelijks leven en het straatbeeld in de gemeente Stichtse Vecht van nu in beeld gebracht. Leden van de fotoclub staan klaar om gratis foto's te maken van jou, je gezin of met vrienden.

Toegang is gratis en zonder afspraak mogelijk. Het RHCVV vind je op Schepersweg 65 in Breukelen (in het Cultuurhuis).  

Als streekarchief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezaal in Breukelen kun je terecht voor onderzoek en voor het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd.

Kijk voor meer informatie op www.rhcvechtenvenen.nl.


advertentie