OPVANG VOOR 'KONIJNEN MET EEN KRASJE' DREIGT TE VERDWIJNEN

Mijdrecht - Half-wilde konijnen, het zijn een beetje de paria's van hun soort. Ze zijn niet aaibaar en je kunt je handen er vol aan hebben. En dus vallen ze tussen wal en schip. Nu dreigt ook nog de enige Nederlandse opvanglocatie voor deze konijnen te verdwijnen: De Wildebrasjes in Mijdrecht, waar zeventig konijnen een thuis hebben gevonden. Niet alleen half-wilde konijnen, maar ook tamme met een 'krasje'.

Half-wilde konijnen zijn kruisingen van tamme konijnen met wilde konijnen. Vaak ontstaan doordat een gedumpte voedster is gedekt door een wilde ram en drachtig in de opvang belandt. Ze zijn niet tam, maar ook niet wild genoeg om in de natuur te overleven. Het leven van een half-wilde konijn gaat niet over rozen. Hun wilde genen en instinct kunnen zorgen voor ongewenst gedrag. Ze zijn daarom afhankelijk van een opvang als De Wildebrasjes, een paradijsje voor half-wilde konijnen.

Maar de locatie in Mijdrecht zit in de knel. Eigenaresse Caitlin Ooms raakt door privéomstandigheden haar sociale huurwoning kwijt. Die ligt op tien minuten fietsen van de konijnopvang in het buitengebied van Mijdrecht. Een nieuwe, betaalbare woning vinden in een straal van 10 kilometer is het doel, maar dat blijkt niet eenvoudig. Als niet binnen enkele maanden een oplossing is gevonden, moet de konijnengroep waarschijnlijk uit elkaar worden gehaald en verdeeld worden over andere opvangen, die niet gespecialiseerd zijn in half-wilde konijnen.

Caitlin werd tien jaar geleden gegrepen door het lot van half-wildjes. "Ze zijn vaak bij voorbaat al kansloos", zegt ze. "Soms doordat zij gewoon ontzettend angstig zijn naar mensen toe, vaak ook door hun gebruiksaanwijzing en het feit dat mensen graag een tam konijn willen. Een konijn wat zij kunnen aaien." Maar de Mijdrechtse leerde dat deze konijnen juist ook flexibel en temperamentvol zijn, eigengereide karakters hebben en ware ontsnappingskunstenaars zijn. Ook merkte ze dat half-wildjes wel degelijk een band kunnen opbouwen met hun verzorger. "Ik leerde konijnen kennen als fantastische, prachtige dieren die zoveel meer zijn dan wat de meesten zeggen, denken en vinden."

Ergens begrijpt ze dat baasjes huiverig zijn voor half-wilde konijnen, maar het is allemaal niet zo eenduidig als het lijkt. "We moeten ons realiseren dat ook tamme konijnen regelmatig hun gebruiksaanwijzingen hebben en liever knuffelen met een soortgenootje, dan met ons. Ook tamme konijnen kunnen bizarre Houdini-kunsten uit hun mouwtjes schudden."

Door de jaren heen vonden verschillende half-wildjes hun thuis bij Caitlin. "Mijn grootste droom was om een opvang te starten." En zo geschiedde. In de opvang van De Wildebrasjes wonen op dit moment meer dan vijftig half-wilde konijnen en ook nog twintig tamme konijnen met bijzondere achtergronden. Bijvoorbeeld een konijn dat gered is uit de vleesindustrie en twee konijnen die een scheve kop hebben als gevolg van een parasiet.

De opvang komt nu in de knel doordat Caitlin haar woning kwijtraakt. Als ze nieuwe huisvesting vindt in de buurt kan de opvang blijven waar hij is, zo niet is er elders in het land huisvesting nodig voor Caitlin én de zeventig konijnen. Niet makkelijk in deze tijd van woningnood.

Maar het móet wel, vindt ook de Partij voor de Dieren. De landelijke fractie heeft steun uitgesproken voor De Wildebrasjes. Afgelopen woensdag kwam ook Tweede Kamerlid Eva Akerboom langs. "Andere konijnenopvangen hebben simpelweg niet de faciliteiten en de kennis om half-wilde konijnen een goed (permanent) onderkomen te bieden", stelt de dierenpartij.

Bron: RTV Utrecht

Foto: Facebookpagina De Wildebrasjes


advertentie