STUDENTEN KOKEN MET OUDEREN MET BEGINNENDE DEMENTIE

"Blijven roeren totdat het drie minuten kookt", instrueert Albert de studenten. Tweeëntwintig jaar lang was hij kok en kookte hij voor 500 man, vertelt hij trots. Dat is alweer even geleden. Nu kookt hij op de maandagmiddag samen met een groepje studenten van de Hogeschool Utrecht. “Het is echt ontzettend leuk!” vertelt hij met een grote lach.

Hij is één van de deelnemers aan de kookworkshop van Samen Dementievriendelijk en Steunpunt Mantelzorg. Studenten Social Work worden gekoppeld aan ouderen met beginnende dementie. Samen koken ze een driegangenmenu dat ze zelf hebben uitgezocht.

Margot Bosma deelt shirts uit aan de deelnemers: “Samen Dementievriendelijk” staat er op geschreven. "Wij vinden het belangrijk dat ouderen met geheugenproblematiek onderdeel blijven van de maatschappij", vertelt Bosma, coördinator van Samen Dementievriendelijk De Ronde Venen.

Samen koken draagt daar aan bij, zegt Bosma. “Zo zijn ze heel erg van waarde.” De combinatie van studenten en ouderen werkt volgens haar heel goed. “Ze kunnen allebei van elkaar leren, omdat ze toch een andere kijk op het leven hebben en andere vragen stellen.”

Tipsy taart

Vandaag staat op het menu: soep, lasagne en appelbollen. De ouderen maken de boodschappenlijst, de studenten doen de boodschappen.

Bij het koken worden de taken verdeeld. Dat gaat meestal goed. "Soms weten we niet of dat ei er nou wel of niet inzat", vertelt Bosma. "Maar dat maakt niets uit. Dan doen we er gewoon eentje extra in." Met de geheugenproblematiek zijn ze tijdens het koken niet zo bezig. “Het gaat er vooral om dat we samen plezier hebben."

Student Madelief merkt op dat je tijdens het koken andere gesprekken hebt. Zo kwam het gesprek met Annet ineens op ‘tipsy taart’. Een gerecht dat Annet maakte tijdens de jaren dat ze in Zuid-Afrika woonde. “Gewoon beslag maar dan met..” ze moet even nadenken. “Whiskey?” vraagt Madelief. “Ja, dat ook. Maar ook.. een scheut cognac!” Met die scheut cognac schoten ze weleens uit, vertelt Annet. Het recept mag op de lijst om ook eens samen te maken. “En dan rollend naar huis”, lacht Annet.

'Ik wil niet meer weg'

De kookworkshops zijn pas een paar weken van start, maar volgens de deelnemers en de organisatie is het nu al een daverend succes. “Ik zag er van tevoren heel erg tegenop”, vertelt Albert. “Ik dacht wat hangt me nou weer boven het hoofd?” Hij maakte zich wel zorgen om zijn beperking, ook al is die vaak niet zichtbaar. “Maar nu wil ik eigenlijk niet meer weg!”

De kookworkshops zijn onderdeel van een groter project om Nederland dementievriendelijk te maken. In De Ronde Venen gaat dat al goed: iedereen die bij de gemeente werkt volgt de training Samen Dementievriendelijk. In 2019 heeft de gemeente De Ronde Venen het certificaat ‘Dementievriendelijke gemeente’ ontvangen.

Bakje mee naar huis

Om dementievriendelijk te worden is ook aandacht voor mantelzorgers belangrijk, vertelt Bosma. Met dit project is specifiek gekozen om de mantelzorger thuis te ontlasten. Die krijgt zo een middagje pauze van de zorgtaken én er staat een maaltijd op tafel.

 "Daarom hebben we gekozen om samen te koken”, vertelt Bosma. “Want als je na een paar uur vrij gelijk weer aan het eten moet beginnen ben je zo weer opgebrand.” Nu staat er een heerlijk driegangenmenu klaar.

Dat valt goed in de smaak, zegt Annet. Vorige week kreeg ze een bakje mee naar huis voor haar man. "Weet je wat hij zei vanmorgen?" Ze fluistert: "Vraag maar of ze vandaag weer een bakje hebben."


advertentie