TAALVISITE: HELPENDE HAND MET LEZEN EN SCHRIJVEN VOOR KINDEREN

In Nederland hebben steeds meer kinderen en jongeren moeite met lezen en schrijven, wat hun schoolprestaties beïnvloedt. Daarom is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd goed leren lezen en schrijven. Als ze veel lezen en worden voorgelezen, gaan ze lezen leuker vinden en doen ze het vaker.

Taalvisite biedt hulp aan kinderen die moeite hebben met lezen en schrijven. Joke, een Taalvisite-vrijwilliger, vertelt enthousiast over haar werk. Ze studeerde Nederlands, maar gebruikte dat weinig in haar baan. Ze hielp Rayan en zijn gezin, die vijf jaar geleden uit Syrië kwamen. Rayan zit in groep 4, spreekt goed Nederlands maar lezen gaat moeilijk. Hij houdt van spelletjes zoals memory, waarbij hij Nederlandse en Arabische woorden combineert.

Rayan vindt lezen minder leuk, omdat Nederlandse kinderboeken niet goed aansluiten op zijn wereld. Maar een boekje met Arabische sprookjes vertaald naar het Nederlands vond hij wel grappig, en zijn vader herkende veel. Samen lezen helpt Rayan langzaam vooruit, en Joke ziet verbetering.


advertentie