VINKEVEENSE ESMEE VERBREEKT WERELDRECORD DEADLIFT: 'IK BEN VEEL ZELFVERZEKERDER'

Esmee Neeleman (18) uit Vinkeveen deed dit jaar mee aan het NK, EK én WK powerliften. Ze behaalde meerdere medailles en heeft zelfs een nieuw wereldrecord gezet. En dat terwijl ze pas een jaar geleden begon met de sport.

“Ik besef het nog nauwelijks”, zegt Esmee over haar overwinning op het EK in Zweden eerder deze maand. 

Hoe doe je dat: binnen een jaar een wereldrecord zetten?  

“Ik had het echt niet verwacht. Mijn trainer en ik waren er eerst ook helemaal niet mee bezig. Eind september was het WK powerliften. Toen waren we zo gefocust op de wedstrijd dat ik helemaal niet door had dat ik een halve kilo onder het wereldrecord zat. Heel stom eigenlijk.

Dus toen een paar maanden later het EK was wilde ik dit keer wél proberen het wereldrecord te verbreken. Het was mijn allerlaatste kans omdat ik volgend jaar in een andere leeftijdsklasse zit.

Nu zit ik nog in de categorie sub-junioren, tot 18 jaar. Mijn gewichtsklasse is onder de 57 kilo. Ik heb 158,5 kilo getild. Een halve kilo meer dan het vorige wereldrecord.”

Dan til je bijna drie keer je eigen gewicht!

“Ja.. als je het zo zegt is het eigenlijk wel veel hé? Haha.”

Hoe ziet zo’n wedstrijd powerliften eruit?

“Er zijn drie onderdelen: squat, bench en deadlift. Op een wedstrijd moet je je maximale kracht opzoeken. Je krijgt drie pogingen om het gewicht te tillen.

Vaak til je op een wedstrijd meer dan je ooit in je trainingen doet. De week voor de wedstrijd train je namelijk veel minder, zodat je lichaam goed kan rusten voor de wedstrijd. Na de tweede poging gewichtheffen overleg je met je coach: zit er meer in of is dit het?

Op het onderdeel deadlift heb ik dus het wereldrecord verbroken én mijn eigen record. Het was echt een strijd. Dit had ik nog nooit eerder getild!

Op het WK ben ik 2e geworden en op het EK heb ik de 3e prijs gehaald.”

Ik heb echt zelfvertrouwen opgebouwd dit jaar

• Esmee Neeleman

Hoe ben je begonnen in deze sport?

“Ik deed al een tijdje aan fitness. Toen leerde ik mijn vriend kennen die aan powerbuilding deed. Ik wilde ook meer focussen op kracht: mijn grenzen opzoeken.

Een jaar geleden nam ik een coach. Toen ben ik begonnen met powerliften. Ik denk omdat ik nieuw was in het gewichtheffen ik ook heel snel kracht opbouwde. En ik had al een goede basis.

Al na een paar maanden kwam hij met het voorstel om aan het NK mee te doen.

Dat vond ik best wel spannend want ik heb faalangst. Toch wilde ik het proberen. Het ging eigenlijk heel goed. Ik merk dat m’n faalangst verminderd is. Ook in het dagelijks leven. Ik heb echt zelfvertrouwen opgebouwd dit jaar.”

Hoe bereid je je voor op zo’n grote wedstrijd? Is dat een beetje te combineren met school?

“Ik train vier keer per week bij Gym Suppan in Mijdrecht. De weken voor het EK waren wel pittig want toen was het toetsweek. Ik zit nu in de 5e op het vwo en heb heel veel projecten en opdrachten.  

Dat was wel echt lastig combineren. Toen heb ik wat minder tijd gehad voor het trainen. Toen werd ik ook nog ziek dus eigenlijk was ik niet zo goed voorbereid op het EK. Gelukkig is het goed gegaan!”

Het was eerst nog niet zeker dat je kon gaan, wat het was best duur om mee te kunnen doen.

“Klopt, ik heb toen een Gofundme pagina opgericht. Heel veel mensen hebben gedoneerd. Vrienden en familie maar bijvoorbeeld ook mijn rijschool!

Uiteindelijk heb ik genoeg binnen gehaald om aan het WK én het EK mee te kunnen doen. Ik ben heel dankbaar voor alle mensen die hebben gedoneerd.”

Het taboe op vrouwen en gewichtheffen wordt steeds meer verbroken

• Esmee Neeleman

Powerliften is nog geen hele grote sport in Nederland. Denk je dat dat aan het veranderen is?

“Ik denk dat het inderdaad steeds populairder wordt. Op social media zijn heel veel powerlifters die hun proces delen. Ook op sportscholen doen steeds meer mensen het.”  

Ook onder vrouwen?

“Er zat altijd wel een taboe op vrouwen en gewichtheffen: dat ze dan te mannelijk zouden worden. Ik vind het heel mooi om te zien dat er op social media ook steeds meer vrouwen te zien zijn die powerliften.

Dat doorbreekt ook het taboe. Je wordt er niet mannelijk van maar sterker. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Je krijgt echt meer zelfvertrouwen.”

Hoe merk je dat bij jezelf?

“Ik zie door deze sport dat ik doelen kan zetten en die kan halen. Ik krijg zelfvertrouwen van mijn succes.

Daarnaast leer je ineens heel veel mensen kennen door de wedstrijden. Ik was eigenlijk altijd best onzeker en verlegen. Sociaal vond ik mezelf niet zo sterk. Dat is het afgelopen jaar ook erg veranderd.

Een jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik naar Zweden zou gaan met allemaal mensen die ik niet ken! Nu ben ik heel blij dat ik gegaan ben.”

Blijf je het powerliften als sport beoefenen of zou je er meer mee willen doen?

“Met wedstrijden kan je geen geld verdienen, maar ik zou graag mensen willen coachen. Daar ben ik nu al mee begonnen. Dat zou ik wel als fulltime baan willen.

Als ik m’n middelbare school heb afgerond denk ik eraan om cursussen te gaan volgen in personal trainen en powerliften.”

En heb je er in het dagelijks leven ook profijt van; dat je zoveel sterker bent geworden?

“Ik ben laatst verhuisd, toen merkte ik het wel, haha. Al die zware dozen en meubels tillen gaat een stuk makkelijker.”


advertentie