VOORLOPIG GEEN 'OUWEHOEREN'-BOTEN OP DE VINKEVEENSE PLASSEN

“Ik heb een droom. En ik heb altijd gedacht: als ik ergens hard genoeg in geloof dan gaat het me lukken.” Zo begint Marianne Nobels haar betoog voor de raadscommissie. Zij wil met haar drie vergaderboten een plekje op de Vinkeveense Plassen veroveren.

Haar vergaderboten zijn opgenomen in het ontwikkelscenario Zandeilanden, dat is opgesteld door Recreatie Midden-Nederland. Het is een plan voor de inrichting van de Zandeilanden op de Vinkeveense Plassen. Er staat onder meer in dat er in de Winkelpolder bij Eiland 1 en 2 ruimte is voor een hotel, bij Eiland 4 en 5 komt ruimte voor seizoensgebonden mobiele horeca, en bij Eiland 3 kunnen de vergaderboten van Nobels aanmeren. Het plan is al goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders.

Aan het eind van de vergadering wordt duidelijk dat de meeste politieke partijen het plan niet zien zitten. De wethouder trekt het voorstel in. Achteraf bleek er veel verwarring en onbegrip over het plan te zijn. Hoe is het zo gelopen?

‘Ik pak niets af’

Eerder die dag klinkt ondernemer Marianne Nobels optimistisch. Ze laat haar drie vergaderboten zien die nu nog in Utrecht liggen. Vroeger lagen deze boten aan het Zandpad in Utrecht, en werden ze gebruikt door prostituees. Toen het Zandpad in 2013 gesloten werd gingen de seksboten in verkoop. “Ik had eigenlijk gelijk het idee van een vergaderruimte,” vertelt Nobels. “Een plek waar mensen kunnen leren in de natuur. Echt even weg van de drukke wereld.” Een aantal jaar geleden vertelde ze over haar project aan oud-minister Gerrit Zalm. Hij bedacht spontaan de naam: Ouwehoeren.

Van de originele seksboten zijn alleen de bak en het plafond over. De rest is allemaal verbouwd. “Ik kan me helemaal voorstellen dat je hier hele goede plannetjes krijgt”, zegt Nobels terwijl ze heen en weer wiegt in een ligtoel in de brainstormkamer.

Ze noemt haar vergaderarken een schoolvoorbeeld van duurzaam ondernemen. Ze somt op: “Ik wek m’n eigen stroom op, maak m’n eigen water, heb m’n eigen biotank en een accubank.” Daarbij wil ze graag de verantwoordelijkheid op zich nemen om Zandeiland 3 te beschermen. “Ik wil biodiversiteit toevoegen door vogelnestjes aan m’n bak te hangen, viskorven te plaatsen, ecologisch verantwoorde planten te planten.”

“Ik denk dat ik toevoeg in plaats van dat ik afpak,” zegt Nobels. Ze is ervan overtuigd dat haar boten een toevoeging zijn aan het gebied. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand tegen dit plan kan zijn.”

Kritiek

Toch klinkt er vanuit verschillende hoeken kritiek. Meerdere milieuorganisaties zien het plan niet zitten. Gerard Korthals van Natuur- en Milieuorganisatie De Groene Venen kijkt over het water naar Zandeiland 3, dat je alleen met de boot kunt bereiken. Hij strekt zijn handen uit naar het eiland. “Dit is zo’n prachtig eiland, waar juist veel ruimte is voor de natuur.” Hij maakt zich zorgen dat de balans tussen natuur en recreatie verstoord wordt door de vergaderboten.

“Alleen al de lichtvervuiling en de vaardruk.” Hoe groen of ecologisch de boten ook zijn, Korthals vindt dat ze gewoon niet passen op de Vinkeveense Plassen. “Het trekt ook een soort publiek waar je niet op zit te wachten. Er zijn genoeg andere plekken om te vergaderen. Dat is hier niet nodig.”

Toch in het bestemmingsplan

Ook werd Korthals verrast door het voorstel van wethouder Schuurs. Al tien jaar lang wordt er gewerkt aan een bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen. Daar zijn alle stakeholders bij betrokken. De initiatieven uit dit nieuwe ontwikkelscenario hoeven niet te wachten op het bestemmingsplan. “Daar zijn wij als stakeholders niet van op de hoogte gesteld.”

Daarbij lag het plan van de vergaderboten twee jaar geleden ook al op tafel. Toen zouden ze bij Zandeiland 2 komen. Ook toen was er kritiek en ging het procedureel niet goed. De boten moesten weer weggehaald worden. “Het lijkt er op dat bepaalde plannen die eerder grootschalig zijn afgeschoten alsnog op de kaart worden gezet”, zegt Korthals. Hij voorziet dat deze plannen zo via een omweg toch in het bestemmingsplan komen. “Dat is een manier van politiek bedrijven die in mijn ogen niet klopt.”

Verkeerde moment, verkeerde plek

Vanuit de politiek klinkt al langer tegengeluid. De politieke partij Ronde Venen Belang stuurde een persbericht uit: “Toch niet weer “Ouwehoerenboten” op de Vinkeveense Plassen?” De partij vindt het opmerkelijk dat dit ontwikkelscenario voorrang zou krijgen op de ondernemers die wél moeten wachten op het bestemmingsplan.

Tijdens de commissievergadering laten meer politiek partijen en betrokkenen hun bezwaren horen. Zo kan PvdA/GroenLinks het voorstel ook niet steunen. De vergaderarken vinden ze “best een creatief plan. Niets mis mee: alleen verkeerde moment, verkeerde plek.” Ook D66 en SGP/CU willen wachten op het bestemmingsplan. Er leek voor veel partijen verwarring te bestaan over wat het ontwikkelscenario precies betekent. “Het werd gepresenteerd als een package deal,” zegt Ernst Scheurs van PvdA/GroenLinks.

Eind september zou de gemeenteraad gaan stemmen over dit ontwikkelscenario. Echter bleek tijdens deze commissievergadering al dat veruit de meeste partijen het plan niet zien zitten. De wethouder heeft het voorstel ingetrokken. Er wordt nu gewacht op het bestemmingsplan.

‘We zijn niet verder gekomen’

De volgende dag klinkt wethouder Alberta Schuurs enigszins teleurgesteld aan de telefoon. Ze vindt het jammer dat er verwarring is ontstaan over het ontwikkelscenario. “De bedoeling was dat de raad aan kon geven wat ze wel en geen goed idee vonden. Dan konden we dat alvast meenemen in het bestemmingsplan.”

De wethouder zag dit als een kans om een aantal initiatieven alvast op te starten zonder te hoeven wachten op het bestemmingsplan. “Want wie weet wanneer het bestemmingsplan klaar is." Of er in december een bestemmingsplan ligt is maar de vraag. "Ik ga daar geen toezeggingen meer over doen. Ik weet het gewoon niet.”

Zonder inbreng van de gemeenteraad moet de wethouder nu zelf gaan beslissen wat er wel en niet wordt opgenomen in het bestemmingsplan. “Mijn intentie was om een stap verder te komen, dat is niet gelukt.” De wethouder liet wel weten dat de vergadering voor haar duidelijk maakte dat er voor de vergaderarken weinig animo is.

‘Niet gekeken naar wat ik toevoeg’

Marianne Nobels is ook teleurgesteld na vergadering. “Ze zijn niet bezig met het plan an sich”, zegt ze de volgende dag. Ze heeft het gevoel dat er niet écht is gekeken naar wat ze komt brengen. “Er is vooral gereageerd op het proces, niet op de inhoud.” Volgens haar waren de raadsleden voornamelijk bezig met hun persoonlijke belangen.

Nobels blijft zich inzetten en hoopt dat haar plan alsnog meegenomen wordt in het bestemmingsplan Vinkeveense Plassen. “Het voorstel staat nu on hold, maar ik niet. Ik blijf hoop houden en gewoon doorgaan.” Ze verwacht dat het laatste woord over de Ouwehoerenboten nog niet is gesproken.


advertentie