AANDACHT VRAGEN VOOR DE GEVOLGEN VAN KANKER: 'EEN INLOOPHUIS BIEDT LOTGENOTEN'

Vandaag is het Wereldkankerdag. Inloophuis ’t Anker uit Mijdrecht deelt bloemen uit in het winkelcentrum in Mijdrecht. Zo vragen ze aandacht voor de ziekte én vertellen ze wat een inloophuis kan betekenen. “Vaak denken mensen dat als je gezond bent alles weer goed is. Maar dat is niet zo.”

Één op de drie Nederlanders krijgt ooit kanker. Vandaag wordt er door tientallen organisaties aandacht gevraagd voor de ziekte waar zoveel mensen mee te maken krijgen. Hetty Kruithof deelt bloemen uit namens inloophuis ’t Anker. Dat is een ontmoetingsplek voor iedereen die met kanker te maken heeft gehad. Dat kan zijn als patiënt, maar ook als naaste, nabestaande of kind van iemand met kanker.

Hetty is vrijwilliger bij het inloophuis in Mijdrecht. Af en toe is ze gastvrouw, en sinds kort ook secretaris. Ook komt ze er regelmatig zelf als gast, omdat ook zij te maken heeft gekregen met de ziekte. “Mijn man is al 15 jaar geleden overleden, maar soms lijkt het net of het gisteren was”, vertelt Hetty.

Ze haalt nog altijd veel troost uit het inloophuis, een plek waar altijd een luisterend oor is. “Hier mag je je verhaal vertellen. Je mag het drie keer vertellen, of tien keer vertellen. En als je niet wil praten is dat ook prima.” Ook worden er activiteiten georganiseerd zoals yoga, theater en zingen met een smartlappenkoor.

Lotgenoten

Vandaag hoopt Hetty dat het uitdelen van bloemen leidt tot mooie gesprekken. Ze zou graag zien dat er nog meer begrip komt voor de gevolgen van kanker. “Het heeft enorme impact. Op je werk, je gevoelens, je lichaam, je relaties.”

Als mensen genezen zijn van kanker blijven ze vaak nog lang last hebben, vertelt Hetty. “Vermoeidheid, depressiviteit, angst dat het terugkomt.” In hun eigen omgeving vinden ze dan niet altijd wat ze nodig hebben. “Vaak denken mensen: je bent genezen, je bent gezond, je kunt weer verder. Dat is een groot misverstand.”

Daarnaast willen mensen hun omgeving vaak niet belasten. Maar in het inloophuis is er altijd iemand die wil luisteren én het snapt. Hetty: “Wij bieden lotgenoten.”


advertentie