WETHOUDER KROON BELOOFT MARICKENLAAN AAN TE PAKKEN

Al jaren ergeren inwoners zich aan hoe snel er wordt gereden op de Marickenlaan in Wilnis. "Laatst gierde er iemand met 94 km per uur langs. Je mag hier 30!" Martin Benjamin is het helemaal zat dat er voor zijn deur zo hard wordt gereden.

"Vorige week is hier nog een hondje doodgereden. Dat is al erg genoeg maar je wil niet dat het een kind is." Er liggen wel drempels in de straat, maar die werken volgens Martin niet. Hij demonstreert dit door juist extra gas te geven voor de drempel. Met 45 kilometer per uur raast hij er overheen. "Kijk, als je harder rijdt voel je veel minder van die drempel."

Martin woont pas een paar maanden op de Marickenlaan, maar zijn buren sturen al vier jaar lang mails naar de gemeente over de snelheidssituatie. Daar kwam volgens Martin "nul komma nul reactie op". Martin en zijn buurman Renaldo Winia waren het zo zat dat ze vorige week besloten het heft in eigen handen te nemen. Ze kochten een hoge snelheidsdrempel en legden die op straat. Op een strategische plek, vertelt Martin: "Onder een lantaarnpaal zodat 'ie ook 's nachts goed te zien is, en met aan de zijkant ruimte voor fietsers." Het werkte direct, de hoge drempel zorgde ervoor dat mensen wel móesten afremmen.

Van lange duur was het niet. Na klachten komt de gemeente na twee dagen langs. Martin en Renaldo krijgen te horen dat ze de drempel binnen een week moeten weghalen. Toch wordt de drempel de volgende dag al onder begeleiding van politie verwijderd. De rekening krijgt Winia de volgende dag door de brievenbus.

'Dit mag niet en dit kan niet'

Wethouder Rein Kroon begrijpt dat inwoners zich zorgen maken om hun kinderen als er te hard gereden wordt. "In die zin snap ik de actie van de buurtbewoners. Maar dit mag niet en dit kan niet." Kroon zegt dat de gevaren niet te overzien zijn. "Als inwoners voor eigen politie gaan spelen kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Stel iemand had de drempel niet gezien en wordt gelanceerd. Wie is er dan aansprakelijk?" Met die reden is de drempel verwijderd.

De wethouder heeft naar aanleiding van de actie wel beloofd de weg aan te pakken. Hij is klaar met "het gedoe" op de Marickenlaan. Kroon: "We gaan de weg zo onaantrekkelijk maken dat alleen mensen daar met lage snelheid doorheen kunnen." Dat houdt in: meer drempels, en hogere drempels. Hij wil zo snel mogelijk beginnen met de aanleg. Maandag bespreekt hij het plan.

Wethouder Kroon verwacht dat niet iedereen blij met de nieuwe drempels zal zijn. "Het is nu gedoe maar als de drempels er liggen wordt het vast ook gedoe."  

Middelvingers

De snelheidsdrempel-actie van de buurmannen werd niet door iedereen in de wijk goed ontvangen. In de besloten Facebookgroep van de Marickenlaan ontstond een verhitte discussie. Sommige mensen waren erg geschrokken van de hoogte van de drempel. Anderen vonden dat de gemeente moest ingrijpen, en niet de buurt.

Ook op straat liep het soms uit de hand en werden er regelmatig middelvingers uit het raam opgestoken. "Ik kreeg vorige week nog een doodsverwensing naar m'n hoofd", vertelt Martin. Toch was hij bereid opnieuw een drempel te plaatsen als de gemeente niet zou reageren.

Dat hoeft met de belofte van de wethouder niet meer. "Dat is supergoed nieuws". Helemaal overtuigd is hij nog niet. "Op wat voor termijn gaat dit gebeuren? Ik hoop dat hij daad bij woord voegt." Dat het vier jaar geduurd heeft om een reactie te krijgen zit hem dwars. "Pas nu wij zelf in actie zijn gekomen en er sociale druk komt vanuit de media komt hij in actie."

Martin is tevreden met het eindresultaat. Voor hem is het doel bereikt. "Ik heb mijn steentje bijgedragen om de buurt veiliger te maken."


advertentie