Kromme mijdrecht heeft er 11.000 palingen bij

Één van die plekken is de Kromme Mijdrecht in De Hoef. Daar zwemmen nu 11.000 extra palingen rond.

 “De paling heeft onze hulp nodig,” legt Han Walder van stichting Duurzame Palingsector Nederland (Dupan) uit. “Nederland is ondoordringbaar met dijken en sluizen.” De paling kan het land moeilijk in of uit

Deze ‘herbevolking’ in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij is onderdeel van het Europese herstelprogramma. De afgelopen tien jaar worden er jaarlijks honderdduizenden jonge palingen uitgezet om de palingstand weer op peil te krijgen.

De Kromme Mijdrecht is een uitstekende leefomgeving voor de 11.000 palingen, zegt Walder. “Het is ruim en voedselrijk. En als ze volwassen zijn kunnen ze via de Amstel naar IJmuiden en naar zee.” Zo kunnen de vissen het zoete Nederlandse water ook weer verlaten. Dat is belangrijk, want palingen planten zich maar op één plek ter wereld voort: de Sargassozee, 6000 kilometer verderop.

De eerste jaren zullen deze palingen hun tijd doorbrengen in de Kromme Mijdrecht, waar ze vooral veel moeten eten. Als de palingen uit de boot worden gezet zwemmen ze direct weg. Walder: “Geweldig om te zien. Die komen wel goed terecht.”



AbcoudeBaambruggeMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisde palingkromme mijdrechtpalingen

Meer in dossier de paling

Meer in dossier de paling


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×