"mijn tweede klas is helemaal opgebloeid"

Het Veenlanden College is weer helemaal open – “Mijn tweede klas is helemaal opgebloeid”

Even wennen was het voor Kick (14) wel, weer met de hele klas samen op school. “Je hebt elkaar toch wel lang niet gezien. Je moet even opnieuw kennis maken.” Het Veenlanden College in Mijdrecht was al langer weer geopend,  maar toen mochten nog niet alle leerlingen tegelijk in de school zijn. Vanaf afgelopen maandag is dat weer verplicht. Daar is rector Henk Ligthart in elk geval blij mee. “Hoe meer leerlingen, hoe vrolijker wij worden.”

In de kamer van de rector staan grote dozen vol met zelftesten. Alle leerlingen en docenten hebben testen gekregen voor thuis. Ook op school wordt er getest als er een besmetting is. Er moest aardig wat geregeld worden om de school ‘coronaproof’ te maken. Veel van de docenten zijn jonger dan 40 jaar, en dus nog niet gevaccineerd. “Sommige van onze docenten maken zich zorgen om hun gezondheid en veiligheid,” vertelt de rector. Dus is er nu een nieuw klassenrooster, een aparte trap voor docenten, en overal kannetjes koffie voor de docenten die liever in hun lokaal blijven.

Aardrijkskundedocent Wendy Thomassen is één van die jonge docenten. “Het is wel gek. Ik ben nog niet gevaccineerd en ik moet wel voor de klas staan.” Conrector Annemieke Schutte had ook liever gezien dat alle docenten gevaccineerd zouden zijn. “Dat geeft een veiliger gevoel voor de docenten, leerlingen én ouders.” Ondanks de zorgen en de regelingen zijn veel docenten en leerlingen toch blij met de heropening. Thomassen: “Dit is zo anders dan online lesgeven. Dit is echt wat ik leuk vind.”

Betere concentratie: thuis of op school?

Voor sommige leerlingen staat socializen hoger op de agenda dan opletten, nu ze eindelijk weer met hun vrienden in de klas zitten. “In eigenlijk al m’n lessen ben ik nu weer met vriendinnen aan het kletsen,” vertelt Lisanne (16). Concentreren is lastig. “Het is heel druk in de klas. En heet.”

Toen ze ook nog online les kregen hanteerde de school een buddy-systeem, bij wie je binnen de 1,5e meter mocht zijn. De mentor maakte de indeling. “Als je dan zelf heel erg oplet met corona maar je buddy gaat wel naar allemaal feestjes, dat is dan niet chill,” vertelt Lisanne. De klassen werden door de helft verdeeld: de ene helft online, de andere helft in de les. Om de week wisselen.

Sociaal gezien vindt Lisanne het leuk om weer op school te zijn, maar voor haar schoolresultaten doet het niet veel goeds. Als ze had mogen kiezen was ze liever thuis gebleven: “De toetsweek komt eraan en het is lastig concentreren.”

Voor Ties geldt juist het tegenovergestelde. Thuis had hij meer afleiding: van z’n mobiel, al het eten in huis en de hond die steeds langskwam. Hij is blij weer met de hele klas op school les te hebben. “Al mijn vrienden zaten in de ene helft van de klas, en ik in de andere.”  

Het advies aan de leerlingen is om wekelijks twee keer thuis te testen. Ties heeft daar niet zo’n problemen mee, hij zegt dat hij zich al vijf keer heeft getest. Lisanne deed gisteren voor het eerst een thuistest: “Ik moest echt huilen om die test, zo naar was het.” Als Ties even voordoet hoe ver hij de test in z’n neus doet komt Lisanne erachter dat ze misschien iets te fanatiek heeft doorgeduwd.

Het jaar goed afsluiten
Biologiedocent Johanna de Vries merkt ook dat sommige klassen druk zijn, maar dat maakt haar niet uit. “Dan moet ik iets meer energie steken in opletten? Ach, daar maak ik me echt niet druk om. Ik ben zo blij ze weer voor m’n neus te hebben.” Eindelijk kan ze al haar leerlingen weer in de gaten houden, ook degenen die het even niet snappen maar niets durven te vragen, of de leerlingen met wie het niet zo goed gaat.

“Mijn tweede klas is helemaal opgebloeid,” vertelt De Vries. Ook al komt de heropening 3 weken voor het einde van het schooljaar, De Vries is er ontzettend blij mee. “Ik had leerlingen die er helemaal op doorheen zaten, op het depressieve af.” Ze ziet hoeveel goeds het doet voor die leerlingen om weer op school te zitten. “Opeens wordt het allemaal positiever en leuker, en je wordt weer gezien. Dat maakt een wereld van verschil. Ook al is het maar drie weken.”

Het is belangrijk het jaar samen te kunnen afsluiten, zegt De Vries. Die afsluiting van het schooljaar is voor de eindexamenleerlingen extra spannend. Donderdag krijgen ze de uitslag van de examens. 

“Spannend voor ons allemaal,” zegt de rector. Hij is wel optimistisch. “We hebben er alles aan gedaan ze goed voor te bereiden”. De examenleerlingen kregen de afgelopen weken al weer fysiek les, op verschillende locaties in de Ronde Venen.

Of er een diploma-uitreiking komt is nog onduidelijk. Dat hangt af van de verruiming van de maatregelen. “Het zou heel jammer zijn als dat niet kan, een feestelijke afsluiting hebben ze wel heel erg verdiend na zo’n jaar.”



MijdrechtNieuwsmiddelbare scholenMijdrechtveenlandencollege

Meer in dossier middelbare scholen

Meer in dossier middelbare scholen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×