Prijs voor mijdrechts schoonmaakbedrijf: 'doofheid hoeft geen beperking te zijn'

De Mijdrechtse Ewoud Hettema is slechthorend en communiceert vooral in gebarentaal. Bij zijn schoonmaakbedrijf werken meer slechthorenden en doven, maar ook mensen met een andere beperking zijn er welkom. Dat is niet onopgemerkt gebleven: op 8 december ontving Ewoud voor met zijn bedrijf de Raket Award 2021 “voor hun inzet om een inclusieve werkplek te creëren”.

“Ik was totaal verrast”, vertelt Ewoud in het Medisch Centrum Vinkeveen. Het is ’s avonds laat, alle werknemers zijn al naar huis. Ewoud en zijn team zijn begonnen met stofzuigen, dweilen, wc’s schoonmaken en telefoons boenen. “Wij doen gewoon ons werk, wij weten niet beter”, vertelt Ewoud over het winnen van de prijs. “Ik had het dus ook helemaal niet verwacht.” Hij is erg trots op zijn bedrijf. “We kunnen onszelf zijn op het werk en in onze eigen taal praten.”

De omgekeerde wereld

Na 18 jaar loondienst was Ewoud lange tijd op zoek naar een andere baan. Dat was destijds niet makkelijk. Bij alle banen moest je telefoneren. Op een dag kwam hij bij de hoortoestellenwinkel in Mijdrecht voor een nieuw gehoortoestel. “Ik zag dat het ontzettend druk was in de nieuwe winkel en ze wel wat hulp konden gebruiken,” vertelt Ewoud. “Toen zei ik: kan ik je misschien helpen met schoonmaken?” Zo begon zijn schoonmaakbedrijf. “Heel mooi dat het ontstaan is in de hoortoestellenwinkel, nu ik dit zo vertel besef ik dit pas.”

Inmiddels bestaat het bedrijf bijna vijftien jaar en zijn er elf mensen in dienst. Ook staan er nog tien vacatures uit, zo hard groeit het bedrijf. “Als er personeel bij ons komt solliciteren zeg ik van tevoren nooit dat ik doof ben”, vertelt Ewoud.  “Ik heb zoiets van: je komt om schoon te maken en je moet mij gewoon accepteren zoals ik ben. Het gaat om de schoonmaakwerkzaamheden en niet om dat ik doof ben of een beperking zou hebben.”

Bij het bedrijf werken dan ook slechthorenden, doven én mensen die wel kunnen horen. “Soms is het best lastig dingen uitleggen aan horend personeel. Zij hebben veel meer woorden nodig. Gebarentaal is veel visueler en duidelijker. Horende mensen moeten zich aanpassen aan ons bedrijf. Een beetje als de omgekeerde wereld.”

Mensen blij maken

Bij Hettema-Service is iedereen welkom, zegt Ewoud. Met en zonder beperking. “Sommige mensen hebben een uitkering. Voor hen is het soms een hele stap om te gaan schoonmaken. Maar uiteindelijk hebben ze nu een fulltime baan en hoeven ze niet meer aan te kloppen bij het UWV.”

Het schoonmaken vindt Ewoud ontzettend leuk om te doen. Ook stelt hij hoge eisen aan de schoonmakers. “De randjes van de vaatwasser worden met de tandenborstel schoongemaakt.” Wel baalt hij dat sommige mensen een negatieve associatie hebben bij schoonmaken. “Mensen denken dat het stom werk is, of dat je er geen verstand voor nodig hebt. Ik denk dat ze het mis hebben. Het is ontzettend afwisselend werk met veel sociale contacten. Geen dag is hetzelfde.”

[prepr_photo 7cf93ce3-47bf-4c04-b5cc-924dd11e3fc4]

Vooral de sociale contacten zijn voor Ewoud erg belangrijk. “Je bent echt betrokken bij mensen. Soms kom je in diepe gesprekken terecht waarin je een luisterend oor kunt bieden. Dat vind ik heel mooi.” 

Toekomstplannen

Zoon Jordy is ook doof en helpt van jongs af aan mee bij het bedrijf. Hij heeft de opleiding media en vormgeving gevolgd en doet voor het bedrijf nu alles rondom sociale media. Hij zou het bedrijf van zijn vader later wel over willen nemen.

Hij is erg blij met de Raket Award 2021, uitgereikt door Stichting Raket. Tijdens de uitreiking werd gezegd dat Hettema-Service “ontzettend goed bezig is met iedereen mee laten participeren op de arbeidsmarkt.” 

De jury prees het
bedrijf van zijn vader omdat iedereen meedoet op de arbeidsmarkt. En dat is
precies waar Jordy graag nog meer mee wil doen. “Ik hoop dat onze klanten
op deze manier ook kennis maken met doven, dat als er iemand bij hen wil werken
ze denken: oh dat kan eigenlijk gewoon. Doofheid hoeft geen beperking of
belemmering te zijn.”

De coronaperiode
heeft in dat opzicht ook positieve dingen opgeleverd, vertelt Jordy.
“Tolken worden steeds meer ingezet en gebarentaal is dit jaar in Nederland
erkend als officiële taal.” Ook vader Ewoud ziet de toekomst positief
tegemoet. Lachend: “In de volgende generatie heb je misschien wel een
hologram waar je tegen gebaart.”EconomieMijdrechtNieuwsawardbeperkingde ronde venen inclusiefdoofdovenEwoud HettemagebarentolkHettemaHettema-Serviceinclusieinclusieve werkvloermensen met beperkingprijsraketraket awardschoonmaakbedrijfwinnaar

Meer in dossier award

Meer in dossier award


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×