Al 2000 tegels gewipt in de week van de groene tuin

De gemeente De Ronde Venen doet dit jaar mee aan het NK Tegelwippen. Deze week werden de eerste tegels door de tegeltaxi opgehaald. Ook is het de week van de groene tuin. Want: tegels eruit, maar wat er weer in? Ineke Bams geeft tips.

“Dit is de gevlekte dovenetel.. echt een hele goede plant voor hommels”, Ineke Bams geeft een rondleiding door haar grote tuin in Wilnis. Ze wijst wilde planten en bloemen aan die goed zijn voor insecten. “Gebruik vooral planten die hier voorkomen, want die herkennen de insecten.”

De week van de groene tuin staat in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuin en balkon. Daar weet Ineke alles vanaf. Ze was jarenlang actief bij de educatieve tuin van NME-centrum De Woudreus in Wilnis. Tegenwoordig geeft ze cursussen over natuurbeleving en duurzaamheidseducatie.

Ook voor kleine tuinen of balkons heeft ze tips. “Kruiden zijn een win-win. Je kunt ze zelf gebruiken in de tuin, en als ze bloeien komen er allemaal insecten op af.” De insecten komen bij elke tip weer terug. “Het gaat niet goed met de insecten”, licht Ineke toe. Dus is het belangrijk dat tuiniers de insecten een beetje helpen. Ook als dat betekent om de paardenbloemen niet uit het gras te knippen, zegt Ineke. “Dat is nou juist een mooie vroeger bloeier voor insecten.”

2000 tegels

De Ronde Venen doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld. Deze week was het eerste ritje van de tegeltaxi in De Ronde Venen. De gratis taxiservice was al snel volgeboekt, laat de gemeente weten. Deze week zijn er al zo’n 2000 tegels opgehaald.

Ineke Bams geeft tuintips:

Het doel van het NK Tegelwippen is om Nederland meer klimaatbestendig en behaaglijker voor insecten en dieren te maken. Een goede zaak, vindt Ineke. “Er is nog wel wat winst te halen op dat gebied in De Ronde Venen”, zegt ze. De afgelopen jaren zag ze steeds meer versteende tuinen. “Dat wordt op tv en in advertenties ook aangeprezen”, legt ze uit. “De tuin wordt steeds meer gezien als het verlengde van je huis. En dan komen er ook stoelen, een bbq en een buitenkeuken bij.”

Haiku

Vanwege het veranderende klimaat heeft ook Nederland meer te maken met extreem weer. Hevige regenval kan in versteende tuinen niet wegstromen. “Dat stroomt de straat op.. rioleringen worden overbelast.” Meer grond in de tuin kan daar tegen helpen.

Het tegelwippen is een mooie eerste stap, zegt Ineke. Ze hoopt dat er nog meer initiatief komt vanuit de gemeente. “Het zou mooi zijn als de gemeente mensen meer gaat adviseren over wat te doen met de tuin.” 

Voorlopig blijft Ineke Bams dat zelf nog doen. En daar haalt ze heel veel plezier uit. “Een gevarieerde tuin is niet alleen goed voor dieren, maar ook voor mensen”, vertelt Ineke naast een heg van bessenstruiken. “Een tuin kan je inspireren. Zo schrijf ik heb weleens haiku’s over m’n tuin.”NieuwsWilnisgroengroene tuinineke bamsnatuureducatieNK Tegelwippentegelwippentuinierenversteende tuinweek van de groene tuin

Meer in dossier groen

Meer in dossier groen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×