Utrechts landschap wil molens weer laten draaien

Regio – Stichting Utrechts Landschap is een actie gestart om al haar molens weer draaiende te krijgen. Vijftien molens staan stil vanwege problemen met de wieken. Een kostbare reparatie is nodig en de stichting vraagt het publiek om daarbij te helpen.

Als de molens niet meer kunnen draaien, raken ze in verval en verliezen we deze oer-Hollandse bakens in het landschap. Dat wil Utrechts Landschap niet laten gebeuren. Er ligt een plan om de molens te redden en nu voert de stichting actie om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

Het is een enorme klus: vijftien molens hebben een nieuw wiekenkruis nodig. Een urgente maar ook zeer kostbare uitdaging. De totale kosten bedragen bijna twee miljoen euro. De provincie Utrecht betaalt de helft van de kosten voor de restauratie. De andere helft moet komen uit fondsen en crowdfunding. Samen met de molenaars doet Utrechts Landschap er via www.utrechtslandschap.nl/molens alles aan om het benodigde geld bij elkaar te brengen. Elk bedrag is welkom. Het is ook mogelijk een donatie voor een specifieke molen te doen.

De molens die wachten op restauratie zijn o.a. de Broekzijdse Molen en de Oostzijdse Molen in Abcoude, en de Veenmolen in Wilnis. Bij deze molens zijn problemen geconstateerd met de lasnaden van de roeden. Molens hebben twee roeden, die samen de basis vormen voor het wiekenkruis. Die roeden bestaan uit aan elkaar gelaste delen. Tijdens het draaien en malen komen grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van essentieel belang dat de constructie van de wiekenveilig is.

Een stilstaande molen raakt in verval. Een molen moet regelmatig draaien en gesmeerd worden om in goede conditie te blijven. Als dat langere tijd niet gebeurt, kunnen onderdelen uitdrogen en kunnen staven en kammen minder goed in elkaar grijpen. Bovendien is het risico van knaagkevers bij stilstaande molens groter.

Ook voor molenaars heeft stilstand gevolgen. Ze zien hun passie tot stilstand komen en er kan kennis verloren gaan als molenaars weggaan en er geen opvolger is. Bovendien komt er minder publiek naar de molens, want een stilstaande molen is veel minder interessant om te bekijken.

Laat de molens weer draaien! Utrechts Landschap doet een beroep op iedereen die molens een warm hart toedraagt. Help mee de molens weer te laten draaien, zodat ze behouden blijven voor de toekomst. Kijk voor meer informatie op www.utrechtslandschap.nl/molens.

Kijk op www.utrechtslandschap.nl/molens naar een video waarin molenaar Gijs Hasselbach en directeur-bestuurder Saskia van Dockum vertellen waarom het zo belangrijk is dat de molens weer kunnen draaien.

Kijk HIER naar een item dat wij maakten over de Oukoper Molen in Abcoude.

Geplaatst door: Ferry MulderAbcoudeBaambruggeCultuurEconomieNieuwsWilnisbroekzijdse molen abcoudecrowdfundingcrowdfundingsactieCultuurerfgoedgemeente de ronde venenknaagkevermaterieel erfgoedmolens provincie utrechtoostzijdse molen abcoudeoukoper molenprovincie utrechtrtv ronde venenstichting utrechts landschapveenmolen wilniswiekenkruis

Meer in dossier broekzijdse molen abcoude

Meer in dossier broekzijdse molen abcoude


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×