Penningmeester Nico Blom en beheerder Frits Benacchio

Jubilerend dorpshuis Baambrugge doet het vooral zélf

Het is feest in Baambrugge. Dorpshuis De Vijf Bogen viert z’n 50ste verjaardag. En dat is best een hele prestatie. Dorps- en buurthuizen hebben het de afgelopen jaren lastig gehad vanwege corona en de stijgende energieprijzen. Maar in Baambrugge houden ze de boel draaiende en het huishoudboekje op orde. Onder andere door vooral veel zelf te ondernemen.

Het is op donderdagmiddag rustig in dorpshuis De Vijf Bogen. Beheerder Frits Benacchio speelt een potje biljart met penningmeester Nico Blom. Dan stapt er ineens een club mensen binnen. “Hallo”, zegt Frits allerhartelijkst. “Dames en heren wat willen jullie drinken?” Frits zwaait hier al jaren de scepter. Hij runt de boel, doet de catering en de bar. Dat gaat goed. “Het blijkt dat we het dorpshuis levend kunnen houden”, vertelt Frits. “Met een goede sfeer, een plek waar mensen graag naartoe komen.”

Subsidie afbouwen

En dat dus al een halve eeuw lang. Er zijn feesten en partijen, er wordt gesport in de gymzaal en verschillende verenigingen kunnen er terecht. Het is echt een gemeenschapshuis van het dorp, dat het hoofd boven water houdt zonder al te veel subsidie van de gemeente, legt penningmeester Nico Blom uit. “In het verleden hebben een behoorlijk bedrag gekregen om de boel te verbouwen, maar wel met de afspraak dat we de subsidie in de komende jaren gaan afbouwen. We ontvangen nu nog 13000 euro, maar dat wordt in de komende jaren afgebouwd naar 0.”

Niet alle dorps- en gemeentehuizen in De Ronde Venen staan er financieel zo goed voor. Vorig jaar waren meerdere dorpshuizen afhankelijk van extra geld van de gemeente om de stijgende energiekosten te kunnen betalen. De gemeente laat weten momenteel bezig te zijn met een nieuw beleidsplan dat onderzoekt hoe dorpshuizen toekomstbestendig kunnen blijven. Ook de rol van de gemeente wordt daarin onderzocht. De gemeente heeft nog niet gereageerd op verdere vragen over de financiële situatie van de dorpshuizen in De Ronde Venen.

De meeste dorps- en buurthuizen krijgen een (jaarlijkse) subsidie van de gemeente, maar ook de provincie Utrecht biedt financiële ondersteuning. De provincie kan “met subsidie initiatieven ondersteunen die de leefbaarheid van het landelijk gebied en de kleine kernen (tot 8000 inwoners) versterken”. De subsidie kan dan bijvoorbeeld worden besteed aan het organiseren van activiteiten, maar ook voor het renoveren van een dorps- of buurthuis. In 2020 en 2021 maakten gemeenschapshuizen in onze provincie gebruik van de regeling. De afgelopen jaren is er jaarlijks 300.000 euro subsidie beschikbaar voor de regeling ‘Leefbaarheid en Kleine Kernen’. Ook voor 2024 is dat het geval.

Zelf verdienen

Het dorpshuis in Baambrugge ontvangt dus nauwelijks financiële steun van de overheid. “Vroeger werd er door gemeenten op het gemakkie geld gegeven, maar dat is niet meer zo. Nu is het toch de uitdaging om het zelf te verdienen”, zegt beheerder Frits. Dat ‘zelf verdienen’ doet het dorpshuis door een deel van het pand te verhuren aan een kinderdagverblijf. Ook verzorgt Frits de catering voor bedrijven, scholen en de gemeente. Dat brengt geld in het laatje, voor het dorpshuis uiteraard.

“Een vergadering van een commercieel bedrijf? Ja, daar hanteren wij gewoon marktconforme prijzen voor. Daar proberen we ook heel transparant over te zijn, en dat werkt”, vertelt Nico. “Vaak wordt er dan ook nog om een lunch of maaltijd gevraagd”, vult Frits aan. “En die verzorgen we dan ook zelf.”

Zelfredzaamheid en ondernemerschap, het zijn twee sleutelbegrippen die belangrijk zijn voor het runnen van ‘het dorpshuis 2.0’. Nico: “Je moet ook steeds meer zélf doen, dingen uitzoeken. Ook op het gebied van fiscaliteit of bouwvergunningen bijvoorbeeld. Gelukkig hebben we altijd wel mensen in het dorp met kennis en kunde die dan kunnen helpen.” Daar heeft het dorpshuis geluk mee, de grote betrokkenheid van de mensen in het dorp, vrijwilligers die kosteloos hun diensten aanbieden. “Die betrokkenheid is in een kleine kern als Baambrugge misschien wat natuurlijker dan in een wat groter dorp.”

Energierekening

Het gaat goed dus met De Vijf Bogen, maar voor de komende jaren liggen er zeker ook uitdagingen. De stijgende energierekening, de broodnodige, verplichte verduurzaming van het pand: het zijn zaken waar penningmeester Nico kopzorgen over heeft. “Dat wordt wel puzzelen, maar tot nu toe is het ook gelukt, dus laten we maar positief blijven.”BaambruggeNieuwsRegio


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×