Vandaag al carbidschieten in Abcoude

Carbidschieten: in verschillende Utrechtse gemeentes is het traditie rond Oud en Nieuw. Maar dit jaar is nèt wat anders dan andere jaren. In Rhenen en Abcoude mag carbidschieten dit jaar helemaal niet op oudejaarsdag, en in Woudenberg mag het alleen binnen aangepaste tijden.

Bij carbidschieten wordt een bal weggeschoten vanaf een (melk)bus. De explosie in de melkbus veroorzaakt een harde knal. Over het algemeen moet je hiervoor van te voren een ontheffing aanvragen, of is het geheel verboden. Behalve op oudejaarsdag, tussen 10:00 en 02:00 uur ’s nachts. Al verschillen die tijden ook enigszins per gemeente.

Maar dit jaar is het niet in alle gemeenten zoals normaal. De reden? Oudejaarsdag valt op een zondag. Daarom is het dit jaar in Rhenen, waar de christelijke gemeenschap relatief groot is, verboden carbid te schieten op oudejaarsdag. De gemeente biedt wel een alternatief: op zaterdag 30 december mag tussen 10:00 en 18:00 uur carbid worden geschoten.

Ook in Abcoude vindt “het jaarlijkse carbidspektakel” een dag eerder plaats vanwege de zondagsrust, laat het Carbid Gilde weten. Daar vinden de festiviteiten tussen 12:00 en 17:00 uur plaats.

In Woudenberg is ook de zogeheten Zondagswet van kracht. Maar daar is niet gekozen voor een geheel verbod op zondag. Carbidschieten mag daar op zondag tussen 13:00 en 18:00 uur.

In de gemeente Bunschoten is het carbidschieten net als ieder jaar gewoon toegestaan op oudejaarsdag. Ook in minder christelijke gemeenten, zoals Eemnes en Bunnik gebeurt het carbidschieten gewoon op zondag.

Bron: RTV UtrechtAlgemeenCultuurNieuwscarbid gildecarbidschietenoud en nieuwoudejaarsdagzondagsrust

Meer in dossier carbid gilde

Meer in dossier carbid gilde


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×