Burgemeester Maarten Divendal en vrijwilliger Ellen van Donk onthullen het beeld van Hugo de Vries in het gelijknamige park in Abcoude.

Beeld Hugo de Vries in Hugo de Vriespark

In hartje Abcoude prijkt sinds kort een beeld met het portret van een ooit internationaal vermaard wetenschapper: Hugo de Vries. Burgemeester Maarten Divendal en vrijwilliger Ellen van Donk onthulden vrijdag in het gelijknamige park een stenen zuil met plaquette van de voormalige hoogleraar plantkunde.

Net als vele andere Abcoudenaren draagt burgemeester Divendal het park een warm hart toe. “Ik loop er vaak doorheen. Ik gebruik het als een soort omgekeerde sluiproute. Het is een korte omweg die ik maak om even tot rust te komen.” De onthulling vond plaats in wat volgens hem de mooiste periode in het park is: het voorjaar met al zijn bloeiende bloemen. Het Hugo de Vriespark is grotendeels een stinzentuin. Stinzen zijn verwilderende bolgewassen, bijvoorbeeld kievitsbloem, boerenkrokus en wilde narcis.

Te midden van kleurige bloemen en luidruchtige halsbandparkieten waren ongeveer 40 belangstellenden vrijdag getuige van de officiële onthulling van het beeld van Hugo de Vries, waaronder Reinout Havinga, hoofd Tuin en Collectie van de Hortus Botanicus in Amsterdam. In zijn korte toespraak benadrukte hij hoe belangrijk Hugo de Vries (1848-1935) is geweest voor de plantkunde en de genetica. De destijds internationaal toonaangevende hoogleraar plantkunde aan de Universiteit van Amsterdam was met zijn onderzoek één van de grondleggers van de moderne genetica. Het woord ‘gen’ als drager van erfelijke eigenschappen is direct afkomstig van hem.

Behalve hoogleraar was De Vries ook directeur van de Hortus, die de palmenkas en het hoofdgebouw aan de voorkant ervan direct aan hem te danken heeft. Niet verwonderlijk dat in 1937, 2 jaar na zijn overlijden, een beeld van hem in de Hortus werd geplaatst. Maar onlangs besloot de botanische tuin dat het op een andere manier aandacht aan de oud-hoogleraar wil schenken. Het werk van De Vries komt daarin centraal te staan, niet langer de wetenschapper zelf.

Omdat het beeld niet past in die nieuwe opzet, heeft de Hortus de adoptiegroep van het Hugo de Vriespark gevraagd of het daar niet goed zou passen. Deze vrijwillige onderhoudsgroep reageerde enthousiast en in samenwerking met gemeente De Ronde Venen en de Kunstwacht is de plaquette verhuisd naar Abcoude. “Het beeld komt hier goed tot zijn recht. Het geeft een soort extra laag en betekenis aan het parkje. Dat vind ik mooi”, aldus Havinga.

Abcoude heeft het park uiteindelijk te danken aan de weduwe van de in 1893 overleden burgemeester van Abcoude, vertelde historicus Erik Zevenhuizen bij de onthulling. Jacoba Ottolina Adriana Roos Vlasman-Lingeman (1862-1942) was een groot bewonderaar van Hugo de Vries. Ze wilde een deel van haar nalatenschap beschikbaar stellen voor wetenschappelijk plantkundig onderzoek. In 1913 richtte zij een stichting op die zich hiervoor inzette: het Hugo de Vriesfonds. Toen de weduwe een decennium later verhuisde, schonk zij haar huis en tuin aan deze stichting.

Jarenlang was het terrein een proeftuin-op-afstand van de Hortus. In 1948 begon Johan Hogervorst een kwekerij op het terrein. Het deel van de tuin dat de kweker niet gebruikte, werd een openbaar park en is in 1973 verkocht aan gemeente Abcoude.

De vrijwillige adoptiegroep beheert het park momenteel, waarbij gemeente De Ronde Venen het snoeien van de monumentale bomen voor haar rekening neemt. Vrijwilliger Ellen van Donk vindt het beeld van Hugo de Vries een aanwinst voor het park. “Het geeft meer cachet aan de tuin en vestigt de aandacht op het historische verhaal dat erachter zit.”

De vrijwilligersgroep kan overigens nog nieuwe leden gebruiken. Vanaf begin april komen de vrijwilligers elke dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur in het park samen. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar info@moonwolters.nl.

 AbcoudeAlgemeenCultuurDe Ronde Venenhortus botanicus amsterdamhugo de vrieshugo de vriespark

Meer in dossier hortus botanicus amsterdam

Meer in dossier hortus botanicus amsterdam


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×