Het kunstwerk in oude staat

Herbestemming kunstwerk Groenlandsekade

Onlangs is tegen de gevel van een nieuw schakelstation aan de Groenlandsekade in Vinkeveen het betonreliëf ‘Stieren’ van Adriaan van der Weijden uit 1959 herplaatst. Het kunstwerk werd enkele jaren geleden in goed overleg tussen de gemeente De Ronde Venen, eigenaar Stedin en de Werkgroep Monumentale Kunst gered bij de sloop van het eerdere schakelstation op de plek.

Het kunstwerk was aangebracht tegen de oostelijke gevel van het schakelstation dat was ontworpen door architect H.E. Schulte (1906-1967). Schulte trad in 1934 in dienst van de Provinciale Utrechtse Elektriciteits Maatschappij (PUEM) en werd vooral bekend vanwege zijn even zakelijk als karakteristiek ontworpen transformatorhuisjes. Verderop aan de Groenlandsekade had Schulte in hetzelfde jaar een vakantieverblijf voor de PUEM ontworpen, waarvoor Van der Weijden een baksteenreliëf ‘De Schelp’ realiseerde.

Adriaan van der Weijden (1910- 1971) maakte in de wederopbouwperiode in opdracht dertien muurschilderingen, zeven grotere mozaïeken, drie glas-in-lood ramen en slechts één betonreliëf. Hij exposeerde regelmatig, ook in het buitenland. Zijn werk in opdracht was veelal modern van vorm in tegenstelling tot zijn vrije werk dat eerder behoudend figuratief was met onderwerpen uit het dagelijks leven.

Nu het werk is herplaatst volgt binnenkort een kleine restauratie. Daarna is dit fraaie werk weer een blikvanger voor iedereen die vanaf de A2 naar Vinkeveen gaat.

Bron: Norman Vervat/HeemschutAlgemeenCultuurDe Ronde VenenGemeenteNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×