2e fase voor strijd tegen blauwtongvirus

De strijd tegen het blauwtongvirus bij vooral schapen is een tweede fase ingegaan. Deze maand is de tweede dosis van een vaccin beschikbaar gekomen. 

Dierenartsen Amstel, Vecht en Venen zijn druk in de weer met het vaccineren van al het vee in onze gemeente. ‘Wij hebben heel veel dieren te vaccineren in onze regio, precieze aantallen weten we niet maar het gaat wel in de duizenden. In de winter was de veroorzaker van de ziekte niet actief, toen was het even wat rustiger. Nu wordt het weer warmer dus is het van belang om alles te vaccineren’, aldus Dierenartsen Amstel, Vecht en Venen. 

Het blauwtongvirus komt via de beet van een kleine mug (knut) die het virus draagt terecht bij schapen, geiten, runderen en nog meer herkauwers. In Nederland lijden vooral schapen aan dit virus. “Wanneer veehouders denken dat hun vee besmet is, moeten zij dat bij het Landelijk meldpunt dierziekten. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat het virus onder controle blijft en zich niet verspreidt.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in een versnelde procedure ervoor gezorgd dat er drie vaccins zijn tegen het blauwtongvirus. De eerste dosis werd eind april al beschikbaar gesteld, nu is er een tweede dosis beschikbaar. Deze dosis bestaat uit 1,3 miljoen vaccins die worden geleverd aan groothandelaren waar dierenartsen de vaccins kunnen kopen. 

Aan het begin van de besmettingen in september 2023 waren de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht het zwaarst getroffen. Alleen toen al had de gemeente De Ronde Venen 41 besmettingen. Aan het einde van 2023 stond dit aantal op 76 besmettingen. 



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×