Botshol is weer open voor iedereen 

Je kunt weer optimaal genieten van natuurgebied Botshol. Vanaf 16 juni is het mogelijk om op pad te gaan in het natuurgebied na het broedseizoen. Naast het openstellen voor wandelen biedt Natuurmonumenten dit jaar ook weer thema-vaartochten aan in Botshol.  

Vorig jaar bood Natuurmonumenten voor het eerst thema-excursies aan, dit jaar zijn er twee bijgekomen. De OERRR-watersafari waarbij veel op en rondom de boot te doen is voor kinderen en is dan ook een leuk zomers uitje voor gezinnen. Ook de Vollemaantocht is nieuw. “Bij deze excursie leer je onder de maneschijn hoe de natuur in Botshol zich voorbereidt op de nacht. De Vollemaanstocht is eenmalig en uniek: dat trekt mensen die in zijn voor een speciale beleving’, aldus Olga Ekelenkamp, boswachter van natuurgebied Botshol

De avondexcursies en nazomervaartochten waren vorig jaar een grote hit en zijn er dit jaar ook weer. Bij de avondexcursie kan er genoten worden van de natuur tijdens de zonsondergang en bij de nazomervaartochten is stilzitten geen optie, tijdens deze excursie is het namelijk goed zoeken naar bloeiend riet, galigaan en gekleurde spinnen. 

Het is in het natuurgebied Botshol niet toegestaan om met een eigen boot te varen. Langs de Botsholsedwarsweg staan waarschuwingsborden. Het is alleen mogelijk om met een gehuurd bootje van bootverhuurders Jansen en Verweij of om mee te gaan met een vaarexcursie. ‘Op deze manier proberen we de rust in het gebied te bewaren. Uiteraard zorgen we er tijdens de vaarexcursies voor dat we niet té dicht langs broedkolonies van kokmeeuwen en lepelaars varen’, vertelt Olga Ekelenkamp over het zo min mogelijk storen van de natuur tijdens de excursies. 

Tot en met september kun je elke week meevaren met Natuurmonumenten. Onder begeleiding van een gids vaar je door de slootjes en vele plassen van het gebied en breng je een bezoek aan een veenmosrietlandje met zonnedauw en verschillende orchideeën. 

Naast varen is het ook mogelijk om te wandelen door Botshol. Er is een Botsholroute van ongeveer 12 kilometer lang. De wandelroute leidt je over uitgestrekte polders, smalle dijkjes, langs een weidevogelgebied en nog meer natuur van Botshol. Er zijn twee startpunten van de wandelroute, Botsholsedijk 30-32 in Waverveen en Vinkenkade 75 in Vinkeveen. 



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×