Straattheater Festival viert 30ste editie, maar toekomst is onzeker

Afgelopen zaterdag veranderde het centrum van Mijdrecht in een bruisend podium voor cultuur tijdens het 30ste Straattheater Festival. De straten waren gevuld met kleurrijke optredens van lokale talenten en professionele straatartiesten, die het publiek trakteerden op diverse voorstellingen, van acrobatiek en mime tot muziek en dans. Ondanks de feestelijke sfeer hangt er een schaduw over de toekomst van dit geliefde evenement.

 Het Straattheater Festival is al drie decennia een vaste waarde in Mijdrecht en biedt een podium aan artiesten van alle niveaus. Lokale talenten kunnen hun vaardigheden tonen en ervaring opdoen, terwijl professionele straatartiesten het programma versterken en een breed publiek aantrekken. Maar het organiseren van een dergelijk festival vraagt veel inzet van vrijwilligers, en die zijn nauwelijks te vinden. Daarnaast brengt het aanzienlijke kosten met zich mee, vooral voor de professionele artiesten waarvan de kosten met zo’n 25-50% zijn gestegen.

“Het lukt nog steeds om met een trouwe ploeg enthousiaste vrijwilligers iets fantastisch neer te zetten, maar we komen nu in een fase waarbij we echt nieuwe aanwas nodig hebben,” vertelt festivalvoorzitter Aldert Kamp. “De beloning is groot, namelijk heel veel blije gezichten op de dag zelf van iets wat jij geregeld hebt.”

Kamp benadrukt dat in de huidige tijd cultuur vaak in de verdrukking komt binnen het politieke landschap. “Er wordt steeds meer bezuinigd op cultuur, terwijl het juist een hoeksteen van de gemeenschap is. Evenementen zoals het Straattheater Festival brengen mensen samen, bevorderen sociale cohesie, inspireren jongeren en maken het centrum van Mijdrecht levendiger.”

Het festival is afhankelijk van subsidies, sponsorgelden en de inzet van vrijwilligers. Maar waar de politiek steeds vaker andere prioriteiten stelt, lijken ook bedrijven minder bereid te zijn om te investeren in cultuur. “We merken dat sponsoren terughoudender worden,” legt Kamp uit. “Cultuur wordt niet altijd gezien als een prioriteit, terwijl het juist een enorm positief effect heeft op de gemeenschap en de lokale economie.”

Ondanks de financiële uitdagingen zet het team achter het Straattheater Festival zich onverminderd in om het evenement mogelijk te maken. “We hebben dit jaar weer fantastische artiesten kunnen boeken, zoals de Japanse fietskunstenaar, en het publiek heeft zichtbaar genoten,” zegt Kamp met een glimlach. “We laten het festival echt niet vallen, maar we kunnen niet ontkennen dat de toekomst onzeker is.”

Het is een oproep aan zowel de politiek als het bedrijfsleven om het belang van cultuur te erkennen en te ondersteunen. Zonder voldoende financiële steun komt het voortbestaan van het Straattheater Festival en soortgelijke evenementen in gevaar. “We hopen dat mensen inzien hoeveel waarde cultuur toevoegt aan onze samenleving en dat ze bereid zijn om hierin te investeren.”

Terwijl het stof van de festiviteiten langzaam neerdwarrelt, blijft de vraag hangen: hoe lang kunnen we nog genieten van het Straattheater Festival in Mijdrecht? Het antwoord ligt in de handen van degenen die de middelen hebben om het verschil te maken en van nieuwe vrijwilligers.



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×