Onze horeca is klaar voor het EK

Er ontstond vrees door heel het land of je wel samen buiten de deur naar het EK kon kijken. De vergunningen waren duur en de belastingen hoog om de voetbalprestaties op schermen te kunnen tonen. Het is  voor de horeca een dure uitdaging Toch is de horeca er klaar voor. 

Bij het EK Voetbal liggen de eerste wedstrijden alweer achter ons. Oranje heeft de eerste drie belangrijke punten in de pocket. Ook de komende poulewedstrijden tegen Frankrijk en Oostenrijk kun je in de plaatselijke horeca bekijken. Zoals bij café Cens in Mijdrecht: “Ja dat zenden wij gewoon uit. Alle wedstrijden waar Nederland in speelt, zetten wij aan.” Ook bij Het Rechthuis in Mijdrecht kun je wedstrijden meemaken.  ‘We zijn die dagen open en zetten het ook zeker aan op de tv’s’. 

Voorheen werden er nog grote feesten rondom het EK of het WK gevierd. Er waren grote schermen op pleinen en er was een mogelijkheid om snel een drankje te halen bij een restaurant. Op veel plekken in Nederland gebeurt dat nu niet meer: het is te duur voor de ondernemer. Dat komt door de extra televisiebelasting voor het uitzenden van een EK-wedstrijd in de buitenlucht. En deze heffing komt al boven op de licentie waarvoor ondernemers jaarlijks al betalen.
Zelfs op het uitzenden van het EK op normale tv’s zit al een extra vergunning. ‘Wij weten nog niet zeker of wij de wedstrijden aanzetten. De tv’s hangen er wel, maar we moeten nog even kijken wat we gaan doen’, vertelt Eetcafe ’t Kruytvat in Vinkeveen over de kwestie. 

Wie het echt graag gezamenlijk wil zien én op een groot doek, kan naar de bioscoop. Pathé zendt namelijk alle EK wedstrijden uit waar Nederland in speelt. Ook op AJOC was dit jaar de groepswedstrijd van Nederland in het EK te zien. Op zondag, de familiedag, zonden zij de wedstrijd van Nederland – Polen uit in hun ‘openluchtbioscoop’. 

 



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×