Pride-maand in De Ronde Venen?

Pride-maand vindt elk jaar plaats in juni en is meer dan alleen een feest; het is een periode voor zichtbaarheid, bewustwording en acceptatie. In de Ronde Venen is er een regenboogzebrapad en gaat eens in het jaar de regenboogvlag omhoog, maar zijn we wel zo inclusief?

Pride-maand herinnert ons eraan hoe ver we zijn gekomen in de strijd voor gelijkheid, maar ook hoeveel werk er nog te doen is. Zo lijkt het alsof we in Nederland de laatste jaren steeds meer acceptatie tonen, maar nog steeds worden veel mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap lastig gevallen of zelfs aangevallen. Alleen omdat zij zichzelf zijn. 

In Nederland zijn 55 regenboogsteden. Onze buurgemeente Stichtse Vecht is zo’n regenbooggemeente, de gemeente De Ronde Venen echter niet. 

Op 11 oktober, Coming-out dag, hijst de gemeente De Ronde Venen elk jaar een regenboogvlag. Ook is er in Mijdrecht sinds 2022 een regenboogzebrapad aan de Rondweg. Jenneke van Wijngaarden nam toentertijd het initiatief voor dit ‘gaybrapad’. ”Het is een steun in de rug dat we laten zien dat je er mag zijn, je bent wie je bent, prima,” zei ze bij de opening.

De gemeenteraad heeft op 5 juli 2021 het amendement Lokale Inclusie-Agenda aangenomen. Hiermee willen ze stappen zetten om het regelen van veiligheid, ondersteuning, meer expertise, zichtbaarheid en het betrekken van mensen van de LHBTIQ+ gemeenschap. Een zeer betrokken inwoner die inclusie na aan het hart gaat heeft er nog niet veel vertrouwen in. “Ze organiseren wel dingen hoor, maar dat doen ze met een heterobril. Er lijkt nog steeds geen kennis en dat na al die jaren.” De acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap lijkt in de gemeente nog steeds laag te zijn. “ En gezien de verkiezingsuitslag in deze gemeente kan ik me bijna niet voorstellen dat er ook maar een queer persoon is die zich hier veiliger is gaan voelen.”



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenGemeenteNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×