De Ronde Venen tegen opgevoerde fatbikes

Aan het begin van deze week riepen zo’n vijftig gemeenten de Tweede Kamer op een petitie om meer te doen tegen opgevoerde fatbikes. Ook de gemeente De Ronde Venen heeft deze petitie ondertekend. Eerder, in november 2023, sprak de gemeente ook al op over fatbikes. 

Op een drukke dag in de Dorpsstraat in Mijdrecht lijkt het niet vanzelfsprekend dat er fietsers door de lopende mensen zullen fietsen.  Het mag wel, maar de voetganger gaat altijd voor; de fietser is te gast. Die houdt zich redelijk aan deze regel, maar kinderen crossen voorbij op fatbikes. En dan zitten er ook nog

opgevoerde fietsen bij die de 45 kilometer per uur kunnen aantikken.

Het aantal ongelukken met fatbikes neemt jaarlijks toe, de slachtoffers van deze ongelukken zijn vaak kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud. Fatbikes vallen onder de categorie van e-bikes en daarom zijn er nu nog geen aanvullende regels, maar dat willen veel gemeenten dus veranderen. “De bestuurders brengen zichzelf in gevaar, maar ze geven ook andere weggebruikers een onveilig gevoel”, laat een woordvoerder van de gemeente De Ronde Venen in november 2023 weten. Gemeenten willen dus al langer dat er verandering komt.

In de petitie, die onze gemeente heeft getekend, staat dat er een minimumleeftijd voor de berijder moet komen en een verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes. Bij de overhandiging dinsdag bleek dat de Tweede Kamer De Ronde Venen tegen opgevoerde fatbikes openstaat voor een leeftijdsgrens. Veilig Verkeer Nederland wil eigenlijk dat er nog meer regels komen, zij denken zelfs aan een rijbewijs. ‘Wij maken ons echt zorgen over dit voertuig. Voor de gebruikers, vaak kinderen van tien, elf of twaalf jaar, maar ook voor andere weggebruikers. Kinderen zijn nog niet in staat zo’n voertuig te besturen, ze zijn nog te onervaren in het verkeer’, zegt Willemijn Pomper, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland. 



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenGemeenteNieuwsfatbikes

Meer in dossier fatbikes

Meer in dossier fatbikes


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×