Achter de hekken van de N201: drempels, stroom en strategie

Oranje werkkleding, overal rood-witte geleidebakens, oplaadstations voor materieel en verderop wat verkeersregelaars die even pauzeren bij een keet. Terwijl automobilisten hun weg zoeken via omleidingsroutes, wordt op en rond de N201 bij de A2 keihard gewerkt. Maar wat gebeurt er precies, en waarom?

“De N201 wordt op meerdere plekken aangepast om de verkeersveiligheid én doorstroming te verbeteren,” legt Martijn Jansen van Dura Vermeer uit. Hij is omgevingsmanager van het project dat al snel veel meer bleek dan een extra strook asfalt. “We leggen plateaus aan bij de kruisingen en verlagen de snelheid naar 60 kilometer per uur. En er komt een extra rijstrook bij de afrit vanuit Utrecht, zodat die sneller kan leeglopen.”

Dat zijn zichtbare aanpassingen. Maar onder het asfalt speelt minstens zo veel. “Voor we kunnen beginnen, onderzoeken we de ondergrond, kabels, leidingen, natuur en alles daartussenin,” zegt Jansen. “We ontwerpen, rekenen, plannen. Van tekenaars tot uitvoerders, iedereen moet op tijd klaarstaan.” Het is een gigantische puzzel.

Elektrisch materieel

Bijzonder aan dit project? Elektrisch materieel. “Veel van het werk wordt elektrisch uitgevoerd,” vertelt Wallenburg. “Dat is innovatief, maar ook uitdagend. Je moet goed plannen: wanneer laad je op, of vervang je accu’s? Het is een logistiek puzzelstuk op zich.”

Een werkdag in zo’n project laat zich lastig vangen in één routine. “Iedereen heeft een andere rol,” zegt Jansen. “Maar we hebben elkaar allemaal nodig voor een veilig en goed eindresultaat.”

tekst gaat door onder de foto

Verkeer als grootste uitdaging

De grootste uitdaging? “Het verkeer,” zeggen ze bijna in koor. “Volgen ze de bewegwijzering of negeren ze de maatregelen staan ze voor de bouwhekken?,” aldus Jansen. “En,” voegt Wallenburg toe, “er zijn hier nauwelijks directe omleidingsroutes. Verkeer moet verder omgeleid worden dan gebruikelijk.”

Toch is de impact met zorg gepland. Het fietspad? Dat blijft grotendeels beschikbaar, met een korte omleiding in fase 1 en verkeersregelaars in fase 3. En als het werk klaar is, blijft er meer over dan alleen een strakkere weg. “Een extra opstelstrook bij de afrit, bredere fietsoversteken, fysieke snelheidsremmers,” somt Wallenburg op. “De weggebruiker zal echt verschil merken.”

Trots op het resultaat

En of hij straks trots is, als hij er zelf langs rijdt? Jansen hoeft er niet lang over na te denken. “Ik ben altijd trots als ik langs een van mijn werken rijd, zeker als dat veilig en met zo min mogelijk hinder voor de omgeving is uitgevoerd. Maar ik ben vooral trots op de samenwerking. Met de provincie, met alle betrokken partijen.”



Vinkeveenn201


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×