Ruim, groen en bijzonder wonen, pal langs de A2, tussen Loenersloot en Vinkeveen. Een nieuw dorp, honderden woningen voor nieuwkomers uit de regio en vlakbij een nieuw treinstation. Het klonk als een gedurfde sprong vooruit. Tijdens een werkatelier vorig jaar werd deze toekomstschets, als onderdeel van ‘spoor 3’ in de omgevingsvisie, voorgelegd aan bewoners. En even leek het alsof De Ronde Venen zich écht opmaakte voor een negende woonkern.
Het plan lag er niet zomaar. In het zogeheten ‘spoor 3’, een denkrichting waarin De Ronde Venen zich als dynamische schakel tussen Amsterdam en Utrecht zou profileren, was er sprake van grootschalige woningbouw, een nieuw OV-knooppunt bij Loenersloot, en uitbreiding van bedrijvigheid en recreatie. Een ambitieuze visie, gericht op groei, mobiliteit en economische kansen.
De locatie was niet onopgemerkt gekozen: in de ‘A2-corridor’, tussen snelweg en riviertje de Angstel, zou ruimte zijn voor een volledig dorp. “Een verfrissend idee,” klonk het tijdens het werkatelier in Vinkeveen, waar bewoners samenkwamen om te reageren op drie mogelijke toekomstscenario’s voor hun leefomgeving. “Kies een aantal plekken waar je het echt goed doet.” Toch was de scepsis minstens zo groot.
“Het geheel voelt overweldigend”
In één van de grootsere denkrichtingen stond een nieuw dorp ingetekend, vlakbij een nieuw station
Bewoners lieten die avond desgevraagd van zich horen. Ze vreesden dat het landschap te veel zou veranderen, dat kleinere dorpen hun karakter zouden verliezen, en dat de komst van zoveel mensen van buiten het sociale weefsel onder druk zou zetten. “Het geheel voelt overweldigend,” vatte een deelnemer het samen. De zorgen waren breed, ook vanuit betrokken experts: over de impact op natuur en infrastructuur, over drukte op de N201, over wateroverlast, hittestress en de kwetsbare balans in het open landschap.
In de officiële Omgevingsvisie, het document waarin de toekomstplannen van de gemeente staan, keert het nieuwe dorp dan ook niet terug. “Het waren denkrichtingen, bedoeld om het gesprek aan te gaan,” aldus een gemeentewoordvoerder. “De optie om een nieuw dorp te bouwen is afgevallen tijdens de werkateliers. Het bleek geen kanshebber te zijn.”
Volgens de ontwerp-omgevingsvisie, die nu ter inzage ligt, is uiteindelijk gekozen voor een meer gebalanceerd pad. Tot 2040 wil de gemeente 4.800 woningen realiseren, verspreid over bestaande dorpen. Het versterken van openbaar vervoer en recreatieve routes blijft wél op de agenda staan, maar van een station in Loenersloot of een geheel nieuw dorp is dus geen sprake meer.
Voorlopig blijft het dus bij dromen langs de snelweg. Maar dat die dromen even tastbaar leken, zegt iets over de zoektocht naar ruimte, balans en toekomst in deze groeiende gemeente.
‘Spoor 3’ was één van de drie denkrichtingen tijdens de werkateliers voor inwoners. De uiteindelijke Omgevingsvisie bevat elementen uit alle sporen, na zorgvuldige afweging en bespreking. |
Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht
E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl
Telefoon Redactie
0297 - 286004