Een pluk knuffels en een bosje bloemen bij het zebrapad aan Hofland. Wie erlangs komt, kijkt even op. Sommigen denken dat er iets vreselijks is gebeurd. En dat is precies de bedoeling: een confronterend beeld, bedoeld om te laten voelen hoe gevaarlijk de situatie bij deze toegangsweg in Mijdrecht is.
“Ik wilde mensen even laten schrikken,” zegt de man achter de actie. “Niet om te kwetsen, maar om wakker te schudden. Het is daar echt een levensgevaarlijk punt.”
De actie is simpel, maar raakt. Geen bord, geen protest, alleen een rij zachte beertjes langs een oversteek waar het verkeer langsraast. “Er wordt heel hard gereden. Veel automobilisten hebben niet eens door dat daar een zebrapad ligt. Ze kijken niet opzij, ze rijden stoïcijns door. En er wordt zelfs ingehaald als iemand stopt voor het zebrapad.”
De initiatiefnemer gebruikt het zebrapad zelf regelmatig, maar denkt vooral aan anderen. “Ik kan nog wel opzij springen. Maar kinderen kunnen dat niet. En die steken daar dagelijks over.”
“Ik kan nog wel opzij springen. Maar kinderen kunnen dat niet.”
Volgens hem is het probleem structureel. “Die oversteek is schijnveilig. Er staat een paal met alarmlichten, maar die werkt niet goed. Soms knippert-ie als er niemand oversteekt, soms gebeurt er niks als iemand midden op de weg staat. Automobilisten kijken alleen nog naar die paal.”
De knuffels moesten bewustwording creëren. Niet met lichte hand, maar ook zeker niet bedoeld als parodie of provocatie. “Ik weet dat sommige mensen het ongepast vinden als er niets is gebeurd. En daar heb ik alle begrip voor. Ik wil niemand kwetsen die wél zoiets heeft meegemaakt. Maar ik heb dit niet licht gedaan. Het is geen grappig bedoelde actie.” De hoop is nu dat er structureel iets verandert. “Een plateauoversteek zou helpen. Ja, mensen zijn de drempels zat, maar het zorgt wél voor bewustwording. En het haalt de snelheid eruit.”
“Vijftig is al hard zat”
Zelf ziet hij het liefst een snelheidsverlaging naar 30 kilometer per uur, al weet hij dat zoiets gevoelig ligt. “En zonder handhaving is dat lastig. Maar laten we dan in elk geval stoppen met inhalen op het zebrapad. En houd je aan de vijftig: dat is al hard zat.”
De gemeente laat in een reactie weten de zorgen te begrijpen. “Het blijft een complexe afweging tussen de verkeersfunctie en het belang van voetgangers en fietsers. Hofland is een belangrijke ontsluitingsweg met een hoge verkeersintensiteit,” aldus de woordvoerder.
Een verhoogde oversteek zou volgens de gemeente kunnen bijdragen aan meer zichtbaarheid en lagere snelheid, maar ook leiden tot overlast voor omwonenden, door trillingen en geluid. “We merken op andere plekken dat mensen maatregelen willen tegen te hard rijden, maar ook zorg uitspreken over de overlast die zulke ingrepen met zich meebrengen.”
Over het huidige zebrapad zegt de gemeente dat vooraf al werd verwacht dat het aantal overstekende voetgangers beperkt zou zijn. Daarom is gekozen voor een detectiesysteem met signalering. Die werkt echter niet optimaal, zo erkent men. “De ruimte aan de oostzijde is beperkt voor een goede detectie.”
De gemeente onderzoekt nu welke kleine aanpassingen op korte termijn mogelijk zijn: “We bekijken wat voor ‘quick wins’ er zijn.”
De knuffels zijn inmiddels een bekend gezicht geworden. En dat heeft effect, denkt hij. “Ik heb het idee dat veel meer mensen nu weten dat daar een zebrapad ligt, puur omdat ze de knuffels hebben gezien of erover hebben gehoord.”
De actie lijkt anderen te inspireren. “Ik hoorde dat op de Hoofdweg knuffels met een 30 km/u-bord aan lantaarnpalen hangen. Misschien zijn ze geïnspireerd door wat ik gedaan heb. Niet mijn bedoeling, maar ik snap het wel.”
Een actie op de Hoofdweg in Mijdrecht
Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht
E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl
Telefoon Redactie
0297 - 286004