De meeste ideeën ontstaan niet aan vergadertafels of in beleidsnota’s, maar aan de keukentafel. Zo ook in Abcoude, waar Joost Kamstra begon te dromen over iets wat er nog niet is: een middelbare school in het dorp. Wat begon als een persoonlijk verlangen voor zijn jonge kinderen, groeit nu uit tot een serieus initiatief dat onder de naam Gein & Angstel Lyceum mogelijk al in 2027 van start gaat.
Joost Kamstra is geen onderwijsman. Geen rector, geen beleidsmaker, geen leraar. Wat hij wél is: ondernemer, interimmer in de IT- en digitale sector, en vader van drie jonge kinderen. “Ze zijn één, vijf en zeven,” vertelt hij. “Mijn oudste gaat binnenkort naar groep vijf.”
En toen viel het kwartje. “Waarom is er in Abcoude eigenlijk géén middelbare school?” Kamstra woont in het dorp, kent de mensen en weet hoe ingewikkeld de zoektocht naar goed vervolgonderwijs is voor ouders uit de regio. “Je bent al gauw aangewezen op Amsterdam of Weesp. Dat betekent vaak lange reistijden, onzekerheid door het Amsterdamse lotingssysteem en het risico dat je kinderen op verschillende scholen terechtkomen.” De school mikt in eerste instantie op havo en vwo. “We sluiten mavo niet uit, maar het maakt de organisatie complexer. En de uitstroom in Abcoude is voor 93% havo/vwo. We willen klein beginnen en goed opbouwen.”
“Waarom zouden onze kinderen zo ver moeten reizen voor goed onderwijs?”
“Ik sprak ouders, stuurde een paar berichten rond. Al snel kreeg ik veel reacties: ‘Als ik kan helpen, laat het weten,’” vertelt Kamstra. Inmiddels heeft hij een kerngroep gevormd met drie andere ouders, allemaal met enige onderwijservaring. “Zelf heb ik geen ervaring in het onderwijs, maar ik weet wat ik belangrijk vind als ouder.”
Het ministerie van Onderwijs biedt via nieuwe wetgeving sinds 2020 ruimte voor het opstarten van nieuwe scholen. Dat gebeurt via een strak gereguleerd proces, waarin onder andere DUO, de onderwijsinspectie en de gemeente betrokken zijn. Cruciaal in die procedure: het verzamelen van voldoende ouderverklaringen. “Dat zijn geen inschrijvingen,” benadrukt Kamstra. “Maar ze geven aan dat er behoefte is. We hebben er richting de 400 nodig voor havo en vwo samen. Dat is onze grootste uitdaging nu.”
Wat Kamstra misschien het meeste verrast heeft, is de energie die loskomt in de gemeenschap. “Abcoude en de omgeving hebben iets bijzonders. Mensen zijn betrokken, ze denken mee. Sommige ouders willen zelfs overwegen zij-instromer te worden in het onderwijs. Dat maakt het uniek. Van ouders die meedenken tot een notaris die gratis de stichting hielp oprichten. Mensen geloven in dit idee.” Tegelijkertijd beseft hij dat het plan ook vragen oproept. “Sommigen maken zich zorgen over overlast. Dat begrijp ik. We willen goede afspraken maken over gedrag, pauzes, verkeersstromen. De school moet iets toevoegen, geen probleem worden.”
De gemeente is op de hoogte en betrokken bij het plan, al is het formele proces nog gaande. In mei vond er een ambtelijk gesprek plaats tussen initiatiefnemer Kamstra en medewerkers van de afdeling Onderwijshuisvesting. Daarbij zijn ideeën uitgewisseld en suggesties besproken. Ook de wethouder is op de hoogte gesteld. De gemeente begrijpt het initiatief, maar wijst op de aanwezigheid van meerdere middelbare scholen in de regio. “Abcoude heeft al veel middelbare scholen in omliggende gemeenten. Het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs in Nederland daalt de komende jaren licht. Een nieuwe school ligt dan wellicht niet in de rede,” aldus een gemeentewoordvoerder. Tegelijkertijd merkt de gemeente op dat het ministerie uiteindelijk beslist over de bekostiging van een nieuwe school.
Zolang die beslissing er nog niet is, onderneemt de gemeente geen stappen richting huisvesting. Er wordt op dit moment dan ook nog niet gezocht naar een tijdelijke locatie. “Dat wordt pas concreet wanneer het ministerie besluit om de school te bekostigen. Dan starten de gesprekken met het schoolbestuur over de huisvesting.” Volgens de onderwijswetgeving is de gemeente wettelijk verplicht om een geschikte huisvesting te verzorgen voor elke school die door het rijk wordt bekostigd, legt de woordvoerder uit. Dat hoeft niet per se een nieuw gebouw te zijn: bestaande leegstaande (onderwijs)locaties kunnen ook in beeld komen.
tekst gaat door onder de foto
Bestaande scholen in de regio, zoals het VeenLanden College in Vinkeveen en Mijdrecht, volgen de ontwikkelingen. Rector Henk Ligthart zegt: “Ik heb over dit initiatief gehoord en er met de gemeente over gesproken. We gaan uit van onze eigen kracht en zijn voortdurend bezig met verbeteren.” Kamstra wil geen conflict. “Ik wil geen slechte relatie met andere scholen. We staan open voor samenwerking. Zo hebben we bijvoorbeeld in september een afspraak met de Gooise Scholen Federatie.”
Als alles volgens planning verloopt, komt er medio 2026 een officiële beschikking van OCW. De ambitie is om in 2027 van start te gaan, met 100 tot 150 leerlingen. Kamstra weet dat het krap wordt. “Het is een uitdaging, zeker als het gaat om huisvesting en het vinden van personeel. Maar het proces is helder en de timing ligt grotendeels vast vanuit het ministerie.”
Voor Kamstra is het geen zakelijke onderneming, maar een persoonlijke missie. “Ik wil gewoon dat mijn kinderen en die van andere ouders een fijne school dichtbij huis hebben. Dat ze niet elke dag een uur moeten reizen. Dat ze zich gezien voelen.”
Hij ziet de uitbreiding van Abcoude als een kans, en richt zich met het lyceum ook op Baambrugge, Vinkeveen en andere plekken in de omgeving. “Met de nieuwbouw groeit het dorp richting 10.000 inwoners. Dan is het echt niet raar om een middelbare school te hebben.”
Ouders met kinderen van 10 tot 12 kunnen tot 29 oktober een ouderverklaring indienen via DUO.
Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht
E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl
Telefoon Redactie
0297 - 286004