Met laarzen in de modder en een kettingzaag in de hand werken jongeren aan meer bloemen in de berm, én aan hun eigen toekomst. Stichting Landschapsbeheer Gein & Angstel combineert ecologisch natuurbeheer met leerwerktrajecten voor jongeren voor wie school niet vanzelfsprekend is.
Onder begeleiding van een professionele voorman trekken jongeren drie dagen per week de natuur in. Ze leren bosmaaien, snoeien en werken met gereedschap, maar ook samenwerken en op tijd komen. “Ons werk is geen hoveniersklus”, benadrukt bedrijfsleider Wim Verbree. “Wij doen landschapsbeheer. Denk aan bermen, oevers en buitengebieden. Bramen en brandnetels maken plaats voor bloemen.”
“Soms maken ze ook hekken of leren houtbewerken.”
De jongeren zijn in dienst en krijgen betaald. Vanaf dit najaar volgt de groep op vrijdag ook theorieles. Vrijwilliger Karen Ekker: “We willen ze naar MBO-niveau 2 begeleiden en daarna helpen naar een passende baan. Daarom zorgen we dat ze veelzijdig worden opgeleid. Soms maken ze ook hekken of leren houtbewerken.”
De stichting werkt met kleine teams van maximaal vijf jongeren. Voor nieuwe deelnemers is nog plek. Wie wil weten of dit werk iets is, mag altijd een keer komen kijken.
Naast jongeren zoekt de stichting ook nieuwe opdrachten. De opdracht moet wel passen bij ecologisch landschapsbeheer: geen kleine tuinen, maar buitengebieden. Grote opdrachtgevers zijn de gemeente, Waternet en gemeente Diemen, maar ook particulieren met grote percelen kunnen aankloppen.
Stichting Landschapsbeheer Gein & Angstel is opgericht door Robert-Jan Prins (‘De Bokkenprins’) uit Baambrugge. Hij zette eerder leerwerkteams op in de regio en wilde dit ook lokaal mogelijk maken. Inmiddels heeft hij het stokje overgedragen aan Wim Verbree, die samen met Karen Ekker als vrijwilliger de stichting runt.
Bron: De Groene Venen / Rosanne Kok
Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht
E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl
Telefoon Redactie
0297 - 286004