Onderzoek naar lood in tuinen in de ronde venen

De gemeente De Ronde Venen is in samenwerking met de provincie een onderzoek gestart naar lood in de bodem. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van jonge kinderen. Na openbare speeltuinen worden nu ook privé-tuinen onderzocht. Dit keer in Wilnis

De boor gaat zo’n dertig centimeter de grond in. Even draaien. En dan komt er een hoopje aarde omhoog. Goed schudden. En dan kan de aarde gemeten worden met speciale apparatuur. Uit deze meting moet blijken of er lood in de aarde zit. Juist in De Ronde Venen is daar verhoogde kans op.

Dat komt doordat hier vroeger veen uit de grond werd gehaald, vertelt Reinier Besemer, projectmanager Diffuus Lood De Ronde Venen. De grond werd op veel plekken weer aangevuld met afval, bagger, slib en mest. “Men dacht toen dat het heel goed was voor de bodem”, licht Besemer toe. “Maar later ondervinden we dat het hoge loodgehalte schadelijk kan zijn voor de gezondheid van jonge kinderen.”

Lager IQ

Kinderen die buitenspelen kunnen lood binnenkrijgen. Als ze bijvoorbeeld grond in hun mond krijgen of iets in hun mond stoppen dat in de aarde heeft gelegen. Met name bij kinderen tot zes jaar kan dit invloed hebben op hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed, waardoor ze een iets lager IQ kunnen krijgen.

Om die reden is de gemeente De Ronde Venen in samenwerking met de provincie Utrecht een onderzoek gestart. Eerder al werden openbare speeltuinen onderzocht. Die bleken veilig te zijn. Zo’n 2200 adressen liggen in het risicogebied. Die Ronde Veners hebben eerder dit jaar een brief gekregen om mee te doen aan het onderzoek.

Daar heeft ongeveer 10 procent op gereageerd, vertelt projectmanager Besemer. Hij hoopt dat meer mensen zich aanmelden. Ook als ze géén kinderen hebben. “Je kunt kinderen op bezoek krijgen. Maar ook als je ooit je huis wil verkopen is het goed om dit te hebben onderzocht.”

Kinderschoentjes

“Better safe than sorry”, dat was de reden voor Ruud Kooijman uit Wilnis om mee te doen aan het bodemonderzoek. Hij had tijdens het graven in de tuin weleens kinderschoentjes en glas gevonden in de grond. Dat zou kunnen duiden dat de grond ooit is opgehoogd met afval.

Hij is blij dat zijn tuin vandaag onderzocht wordt. Ook al heeft hij kinderen die al ouder zijn en dus niet in een risicogroep zitten, voor hem was de keuze snel gemaakt: “Je wil niet van die rommel in je tuin hebben.”

[prepr_photo 9ab5ace2-31b2-48ea-b1fd-71457b49b949]

Mocht er lood gevonden worden dan helpt de gemeente met het opruimen. Besemer: “Zo kan de grond worden opgehoogd met een nieuwe laag aarde, of kan er een grasmat worden neergelegd of een stukje van de tuin worden afgezet met een hek.” Dit gaat altijd in overleg, inwoners bepalen zelf wat er in hun tuin gebeurt.

Resultaten

In 2020 hield de gemeente al een onderzoek naar lood in de bodem bij 123 tuinen. Toen werd bij vier tuinen hogere gehalten lood gevonden. Hier neemt de gemeente momenteel maatregelen. In twee tuinen zijn deze maatregelen nu uitgevoerd en is in delen van de tuin een laag schone grond aangebracht.

Of er bij deze nieuwe ronde maatregelen nodig zijn is nog de vraag. “We vinden op sommige plekken wel wat verhoogde concentraties”, vertelt Besemer. “Maar over de eindresultaten kan ik nog weinig zeggen. Omdat dat nog getoetst moet worden aan andere zaken zoals het vochtgehalte van de bodem.” Hij verwacht dat de resultaten over een aantal weken binnen zullen zijn.  



AbcoudeBaambruggeGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisbodemonderzoekboren in de gronddiffuus lood de ronde venenGemeenteloodlood in tuinenprovincie utrechtVan der HelmWilnis


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×