PRESENTATIE 'SAGRADA FAMILIA 144 JAAR BOUWEN'

Vinkeveen - Henk Butink geeft op donderdag 25 november a.s. in de Ontmoetingsruimte van De Morgenster in Vinkeveen een audiovisuele presentatie over de bouw van de Sagrada Familia in Barcelona.

De bouw van die Sagrada Família in Barcelona is een fascinerende gebeurtenis. Wij maken hetzelfde mee als de mensen in de middeleeuwen. Toen werd ook generaties lang aan een kathedraal gebouwd. Op dit moment wordt alleen nog aan de Mariatoren van de Sagrada Familia gewerkt, omdat de inkomsten zijn opgedroogd door de coronapandemie. De bouw van de kathedraal zal daarom niet afgerond zijn in 2026, honderd jaar na Gaudí's  dood.

Gaudí wilde aan ‘zijn’ kerk een uitdrukking van de natuur geven. Daarom lijkt de Geboortegevel wel organisch gegroeid en lijkt het interieur een mystiek bos. De pilaren zijn de boomstammen en de takken dragen het gewelf. De gewelven vormen het bladerdak waar doorheen het licht de kerk in valt.

Voor de komende Adventstijd is de Sagrada Família een toepasselijk onderwerp omdat de geboorte van Jezus indrukwekkend in beeld is gebracht. Vooral boeiend is het contrast tussen de Geboortegevel en de Passiegevel. In de Geboortegevel wilde Gaudí de vreugde van het nieuwe leven uitbeelden en daarin is hij volgens velen volledig geslaagd.

Tijdens zijn leven maakte hij het ontwerp van de Passiegevel maar kon de bouw daarvan niet meer meemaken. Wel is wat Gaudí voor ogen stond werkelijk gebouwd. De Passiegevel is een uitdrukking geworden van verlatenheid, doodsangst, pijn, lijden en sterven. Bij dit deel hoort u een indrukwekkend deel uit het Stabat Mater (1925) van de Poolse componist Szymanowski.

De presentatie is in de vorm van audiovisuele culturele voorstelling en is geactualiseerd met fotowerk van 2021. U zult geroerd worden door de beelden en de muziek en de mondelinge toelichting van Henk Butink zal u zeker boeien.

De presentatie vindt plaats op donderdag 25 november a.s. vanaf 20:00 uur. Ontvangst is vanaf 19:30 uur in het Ontmoetingscentrum van De Morgenster aan de Herenweg 253 te Vinkeveen.

Bij de ingang wordt u gevraagd de QR-code te tonen.

Kijk voor meer informatie op www.butink.nl/sagrada-familia.


advertentie