ZWEMMERS "VERBOUWEREERD EN BOOS" NADAT HUN STEIGER UIT HET ABCOUDERMEER IS VERWIJDERD

Op een kleine zelfgebouwde steiger gaan al acht jaar lang zwemmers het Abcoudermeer in en uit. Onlangs is deze weggehaald. In Abcoude is een initiatiefgroep opgericht om de felbegeerde steiger terug te halen. “Het is méér dan zwemmen alleen.”

Het is half 9 ’s ochtends: de badjassen gaan uit en de oranje zwemboeien om. De Powervrouwen, de Abcoudermeerzwemmers, de Angstelhelden en andere zwemmers hebben zich verzameld aan de zuidkant van het Abcoudermeer. Twee langeafstandszwemmers doen hun wetsuit aan, de rest trotseert het koude water in zwemkleding. Via een paar pallets en planken stappen ze het water in. “Prima steigertje”, roept een oudere dame die zich hangend aan de rand naar achteren laat vallen. “Beetje provisorisch! De vorige was beter”, wordt er teruggeroepen vanaf de kant.

“Het zwemmen is heerlijk, maar het is méér dan alleen zwemmen”, vertelt Nienke Meek aan de rand van het water. Ze heeft een roze handdoek omgeslagen. “Het verbroedert.” Nienke zwemt hier al tien jaar lang een paar keer per week. Elke dag zijn er wel mensen te vinden die even in het meer dippen of zwemmen, vertelt ze. “We kennen elkaar allemaal. Je maakt een praatje of je blijft nog even een kopje thee drinken. Zeker in coronatijd was dat heel fijn.”

Ze was dan ook “vrij verbouwereerd” toen ze twee weken geleden foto’s doorgestuurd kreeg van een grote vrachtwagen met grijper die de oude steiger weghaalde. “Daarna werd ik boos”, vertelt ze. De steiger lag er al acht jaar en was bedekt met een laagje kunstgras, zodat die niet opviel tussen het groen. “Waarom wordt dat nu opeens, zonder aankondiging, weggehaald?”

Natuuroever

Honderd meter verderop lag nog een zelfgebouwde steiger. Deze was vorig jaar aangelegd en een stuk groter. Beide steigers zijn onlangs door de gemeente verwijderd, in opdracht van Waternet.

Waternet laat weten dat zij een handhavingsverzoek hadden gekregen van een omwonende. De grotere steiger zou het natuurgebied schaden. Het waterbedrijf constateerde dat de constructie niet kon blijven. In een reactie laten zij weten: “Deze plek functioneert als groene natuurvriendelijke oever om het water van Abcoudermeer schoon te houden en als broedplaats voor vele (water)vogels.” Ook zat de steiger volgens Waternet de dijkveiligheid in de weg. “Tijdens de bouw van deze steiger zijn o.a. grasmatten en riet beschadigd. Deze onderdelen zijn belangrijk voor de waterveiligheid van een kering.”

In eerste instantie ging het alleen om de grote steiger. Tijdens het handhaven kwam Waternet erachter dat er nog een andere steiger was, de kleinere die er al acht jaar lag. Om dezelfde redenen is deze ook verwijderd. Onbegrijpelijk, vindt Nienke. “Dit was acht jaar geleden ook al een natuuroever.”

Inmiddels liggen er pallets aan de waterkant. Want stoppen met zwemmen? Dat zijn de zwemliefhebbers niet van plan. In een appgroep waar zo’n 250 Abcoudenaren inzitten werd al snel een plan gesmeed: de kleine instapsteiger moet terug. Een initiatiefgroep werd opgericht.

‘Niet je hand overspelen’

Zwemmers Nienke Meek, Ria Fhijnbeen en Zwanette Tobi zitten in het comité. Ook niet-zwemmer Wim Verbree heeft zich bij de initiatiefgroep aangesloten. Hij trekt het lot van de zwemmers zich aan. “Zoveel mensen hebben hier plezier aan. Ook veel ouderen maken gebruik van de steiger. Kom op! Dat ga je toch niet verbieden?”

Wim laat de plek zien waar de grotere steiger lag. In een paar weken is er al veel groen teruggekomen. “Kijk hoe snel dat gaat. Het is echt niet zo dat een kleine steigertje iets verwoest”, zegt Wim. “Natuur is best weerbaar. En dat zeg ik als commissielid van GroenLinks.”

Dat de grote steiger is weggehaald snapt hij wel. Die was zo’n tien meter breed en werd gebruikt door surfers, vertelt Wim. “Je moet ook niet je hand overspelen.” De initiatiefgroep wil terug naar kleinschaligheid. “Gewoon een kleine steiger, 75 centimeter, waar de zwemmers veilig in en uit kunnen.” Ze hebben een brief gestuurd naar de burgemeester en een brief naar het nieuwe college van wethouders. In de brieven vragen ze om in gesprek te gaan en samen tot een oplossing te komen.  

Pas op, zwemmers

Eerder dit jaar stelde Eelco Doorn namens D66 raadsvragen over de veiligheid van de zwemplek. Hij vroeg o.a. of het college wel op de hoogte was dat er kinderen op het wegdek lopen als ze gaan zwemmen. Het college oordeelde toen dat de locatie vanwege de verkeersveiligheid en de vaarroute een ongeschikte zwemlocatie is.

Onzin, vindt Wim. “De zwemmers dragen boeien en zijn goed zichtbaar in het water. Daarbij: overal in het dorp wordt gezwommen. Dat is voor mij een non-argument.” Ook met de onveilige verkeerssituatie valt het erg mee, volgens Wim. “Iedereen weet dat hier mensen af en toe staan. Daar wordt rekening mee gehouden.”

Net op dat moment rijdt er een auto langs. “Zie je? Die reed echt geen 50 kilometer per uur.” Om het toch nog wat veiliger te maken heeft Wim wel een idee: “Zet een bordje langs de weg: Pas op, zwemmers.”

In gesprek

Het nieuwe college heeft laten weten met de initiatiefgroep in gesprek te willen. “Ik begrijp dat er mogelijkheden zijn om een vergunning voor een steiger aan te vragen”, reageert wethouder Maarten van der Greft. “Hoe simpel of ingewikkeld dat is in dit (ecologische) gebied is weet ik niet. De gemeente gaat samen met de initiatiefgroep in gesprek om te kijken hoe dit alsnog mogelijk kan worden gemaakt.”

Ook Waternet laat weten dat bewoners vrij zijn om een vergunning aan te vragen. Daarbij laten zij weten dat het Abcoudermeer op dit moment officieel geen zwemwater is. Bij het aanvragen van deze vergunning zal ook worden gekeken naar de zwemveiligheid in relatie tot de vaarfunctie van het Abcoudermeer.

De actiegroep hoopt nog voor de zomervakantie in gesprek te kunnen. Tot die tijd blijven de zwemmers nog even billen-schuivend en klauterend het water ingaan.


advertentie