Verenigingen willen combibaan

De Ronde Venen – IJsclub Nooit Gedacht en atletiekvereniging De Veenlopers gaan gezamenlijk de uitdaging aan om een combibaan te realiseren in De Ronde Venen.

Tijden veranderen, schrijven beide verenigingen in een gezamenlijk persbericht, ijspret op natuurijs is fantastisch, maar komt steeds minder vaak voor. Toch blijft het trekken, en als het dan een keer gebeurt is het meteen een groot feest. De huidige ijsbaan van Nooit Gedacht achter de Herenweg in Wilnis, naast het voormalige Voorbijterrein, is een prachtige plek, maar op den duur is de instandhouding van deze voorziening  voor de ijsclub niet meer vol te houden. 

Denkend aan kortere,  mindere strenge winters, zou het natuurlijk fantastisch zijn als schaatspret op een andere manier toch zijn weg zou kunnen vinden. Dat kan door het realiseren van een landijsbaan op beton. Daarvan zijn er in den lande al vele te vinden. Met slechts twee of drie dagen lichte vorst kan er dan al geschaatst worden.

De 36-jarige atletiekvereniging De Veenlopers zoekt al jaren naar een goede en veilige plek om hun sport te kunnen beoefenen. De Veenlopers hebben zich ontwikkeld tot een gerenommeerde vereniging, die een centrale plaats inneemt in het Atletiek Circuit van Zorg en Zekerheid. Op dit moment vinden de trainingen van de club plaats op de openbare weg (Industrieterrein Mijdrecht – Rendementsweg). Dit leidt soms tot gevaarlijke situaties, met name in de herfst- en winterperiode. Daarnaast is er bij de trainers bijna geen overzicht over alle lopers.  Het is dus voor De Veenlopers  van belang een veilige trainingsfaciliteit met uitstraling te hebben.

IJsclub Nooit Gedacht en atletiekvereniging De Veenlopers hebben de handen ineen geslagen om de realisatie van een zogeheten combibaan te onderzoeken en dit, indien haalbaar, ook uit te voeren. Daarvoor hebben de beide clubs gezamenlijk een stichting opgericht. Het doel daarvan is onderzoek te doen naar:

• een faciliteit die voor meerdere sporten en verenigingen gebruikt kan worden
• een ijsbaan die in de winter bij invallende vorst snel gebruikt kan worden
• de meest geschikte vorm van een combibaan
• een faciliteit om veilig te kunnen skeeleren en hardlopen
• de haalbaarheid en exploitatie van de baan

De verenigingen schrijven dat een combibaan een grote stimulans is  voor de inwoners van De Ronde Venen om een sport te gaan beoefenen.

De maat van de baan, 400 meter, is een gegeven, de infrastructuur is bekend op basis van ervaringen elders in het land en de kosten zijn goed in kaart te brengen. De locatie zal uiteindelijk een groot deel van de kosten voor de aanleg van de baan bepalen. Over een aantal locaties zal met de direct betrokkenen in overleg worden gegaan om de mogelijkheden te verkennen.

Nu vraagt de aanleg van zo’n baan om een behoorlijke investering en wat levert het op? De clubs denken bij die investering aan een gezamenlijke inspanning van overheid, maatschappelijke- en private partners. Maar uiteindelijk zal volgens de verenigingen het maatschappelijk rendement groter zijn dan de kosten. 

Daarom ook is de combinatie van winterse pret met het hele jaar doorlopende activiteiten een win-winsituatie, schrijven de clubs. Win win voor de sport, denk aan hardlopen, schaatsen skeeleren en wie weet blowkarten, hoogspringen, enzovoort. En een win win in de strijd voor gezondheid van iedereen. Sport is goed voor een mens, zowel voor de geestelijke- als voor de lichamelijke gezondheid. 

De stichting bereidt een initiatief voor om zo de combibaan op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. Daarvoor is actieve steun nodig van de inwoners van De Ronde Venen. Binnenkort maken de clubs bekend op welke wijze inwoners en andere partijen hun steun kunnen geven aan dit initiatief.

Foto: IJsclub Nooit GedachtAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsSportVinkeveenWaverveenWilnisatletiekatletiekvereniging de veenlopersgemeente de ronde venenijsclub nooit gedachtinitiatief combibaanrtv ronde venenschaatsenSport

Meer in dossier atletiek

Meer in dossier atletiek


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×