Geen windturbines in de ronde venen, ondanks wens provincie

De gemeenteraad van De Ronde Venen zegt definitief nee tegen grote windmolens.
Gisteravond is een voorstel aangenomen waarin staat dat windturbines uitgesloten moeten worden in de zoekgebieden duurzame energieopwekking.

Vorige week liet het CDA weten dit amendement te steunen. Die extra zeven zetels zorgden gisteravond voor een grote meerderheid: samen met Ronde Venen Belang, de VVD, de Seniorenpartij en Lijst 8 Kernen is het voorstel door de raad aangenomen met negentien van de 27 zetels.

Vanuit inwoners uit De Ronde Venen klinkt al maandenlang protest. Actiegroepen haalden duizenden handtekeningen op tegen de plaatsing van windmolens in hun gemeente. De onduidelijkheid over mogelijke gezondheidsrisico’s was een veelgehoord argument. Voor CDA-fractievoorzitter Simone Borgstede was dat uiteindelijk doorslaggevend. “Als er iets is dat we de afgelopen anderhalf jaar hebben geleerd is het wel dat gezondheid het allerbelangrijkst is.”

Stichting Red de Plassen is “na 211 dagen actievoeren dolgelukkig dat onze lokale bestuurder in grote mate begrepen hebben dat wij als inwoners dit niet wilden”. Dat schrijven ze in hun buurtbrief. Met de uitkomst zijn ze “blij, opgelucht en dankbaar”. Maar, dat betekent niet dat de actiegroep nu klaar is. Zij willen graag meewerken aan een oplossing voor het klimaatprobleem. De gemeente richt zich nu op zonnevelden. Volgens woordvoerder Marcelle Buitendam is dat een goed idee, maar is het “niet de bedoeling dat de legakkers nu vol gelegd worden met zonnevelden.” Liever kijken ze naar zon op daken en andere oplossingen. 

[prepr_photo 4cb208e2-d5a2-48df-a8fd-3884fe556b6b]

De provincie kan ingrijpen

De Ronde Venen is niet de enige gemeente in de provincie Utrecht die windturbines uitsluit. In Renswoude stapte vorige week een wethouder op, toen de gemeenteraad tegen windturbines stemde. Ook de gemeentes Stichtse Vecht en Wijk bij Duurstede hebben het besluit genomen alleen te kijken naar zonne-energie om aan de klimaatdoelen te voldoen.

Dit terwijl de provincie zich juist meer wil richten op windmolens. Vorige week werd een motie aangenomen door Provinciale Staten die stelt dat de provincie kan besluiten om in te grijpen als gemeentes niet genoeg windturbines plaatsen. Voor de provincie is de balans tussen zon en wind cruciaal: “Dit zorgt voor een efficiënter energiesysteem én lagere maatschappelijke kosten dan wanneer je alleen zon realiseert”, zo zegt een woordvoerder van gedeputeerde Huib van Essen.

De provincie wil zich met het aangenomen voorstel in de toekomst meer bemoeien met de discussies rondom zoeklocaties in de Regionale Energiestrategie (RES). Het CDA in De Ronde Venen is daar niet blij mee. “Het kan toch niet zo zijn dat de provincie ons nu gaat dwingen om dingen te doen waar wij lokaal samen over besloten hebben?”

In een reactie laat de provincie weten dat dit voorstel niet betekent dat er in elke gemeente windmolens moeten komen: het kan zijn dat als het ene zoekgebied afvalt er elders meer mogelijk of nodig is. De gemeenteraden en de provincie moeten gezamenlijk bekijken waar de windturbines kunnen komen. Als dat niet lukt, dan kan de provincie ingrijpen. “Maar dat is nu nog niet aan de orde”, aldus de woordvoerder.

Na de zomer zal duidelijk worden of andere gemeentes in Utrecht wel windmolens willen.GemeenteNieuwscdade provinciede ronde venenenergiegemeenteraadRed de plassenresronde venen belangvvdwindmolenswindturbines


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×