Waarom zijn er zo veel stroomstoringen in de ronde venen?

Om kwart voor acht vanochtend liep een medewerker van modezaak Lutz met een zaklamp door de donkere winkel. De rolluiken konden niet open en het licht niet aan. Voor de ingang van de Albert Heijn zaten twee medewerkers die mensen naar huis moesten sturen. De pinautomaten deden het niet, de vis werd langzaam minder koud en de hekjes gingen niet open. De stroomstoring in Vinkeveen en Wilnis van deze ochtend zorgde voor de inwoners en winkeliers voor ongemak. En dat gebeurt vaker.

“Dit is geloof ik al de zesde keer in een jaar”, vertelt de medewerker van Lutz. Ze is druk bezig met de online bestellingen die ze vanochtend niet kon uitprinten. De winkel wordt verbouwd, maar de bouwvakkers gingen weer naar huis vanochtend. Zonder elektriciteit kan je weinig. Frits van Zanten, de eigenaar van de Albert Heijn Vinkeveen, stond vanochtend op het punt een aggregaat te huren. Toen sprongen de lichten weer aan. De storing duurde dik drie uur. Dat is niet de eerste keer, vertelt van Zanten. Op de Herenweg zijn ze vaker de dupe.

Koen de Lange, woordvoerder van netbeheerder Stedin, kan dat verklaren. “Dat heeft absoluut te maken met bodemverzakking.” Het aantal storingen in De Ronde Venen ligt hoger dan op andere plekken. “Op de Utrechtse Heuvelrug zie je bijvoorbeeld dat er veel minder storingen zijn. Daar is de bodem van zand, in de Ronde Venen heb je te maken met veengrond.” 

Zure veengrond

De Ronde Venen heeft veel last van bodemverzakking. De bodem daalt door het oxideren en inklinken van de veengrond. Met een verzakkende bodem komt er meer spanning op de kabels. De Lange: “De bodem duwt de kabel verder de grond in.”

Daarbij is veengrond erg zuur. “Dat vreet de isolatielaag van de kabel aan”, vertelt De Lange. “In combinatie met vochtige grond komen er sneller scheurtjes in de kabel.” Volgens de Lange zou dat ook goed de reden kunnen zijn dat de storing vaak op de Herenweg in Vinkeveen voorkomt. Die weg ligt namelijk dicht bij het water van de Plassen en de Baambrugse Zuwe. “Op die plek is de bodem nog meer verzakt, en komt er meer vocht bij.”

Veel reparaties

Normaal gesproken moet een kabel zo’n 40 jaar meegaan, vertelt De Lange. “Maar rondom Vinkeveen moeten we ze veel vaker repareren en vervangen.” Vanochtend hebben ze de stroom omgeleid naar een andere kabel. In de komende dagen gaan ze de kabel repareren. “Als we zien dat er op een bepaalde kabel heel veel storingen zijn,  kijken we of het tijd is om ‘m te vervangen. Dan werkt het niet goed meer, net als bij een fietsband die te vaak geplakt is.”

Of dat bij deze kabel ook het geval is zal moeten blijken. Mocht de kabel vervangen moeten worden, dan zal de straat moeten worden opengebroken.GemeenteNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisbodemverzakkingelectriciteitstroomstoringveengrondvinkeveenWilnis

Meer in dossier bodemverzakking

Meer in dossier bodemverzakking


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×