Uithuisgeplaatste kinderen toeslagaffaire terughalen

Regio – Kinderen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire en daardoor uit huis geplaatst zijn, moeten terug naar hun ouders. Die roep komt van steeds meer gemeenteraadsleden in de provincie. Zo zijn er inmiddels vragen gesteld aan de colleges van De Ronde Venen, Houten, Woerden en Zeist. Raadsleden willen dat de wethouders gaan zorgen dat de kinderen terug naar huis kunnen.

Deze week werd bekend dat de afgelopen vijf jaar zo’n 1.115 kinderen uit huis zijn geplaatst in gezinnen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. In die affaire werden ouders die kinderopvangtoeslag kregen ten onrechte aangemerkt als fraudeur. Daarna werden ze gedwongen grote sommen geld terug te betalen aan de belastingdienst. In sommige gevallen ging het om bedragen van meer dan een ton.

Veel van die gezinnen zijn in financiƫle problemen gekomen, ze raakten vervolgens bijvoorbeeld hun huis kwijt of hun baan. Naar nu blijkt is een opvallend groot aantal van die gezinnen betrokken geraakt bij de jeugdbescherming. In de provincie Utrecht wordt die uitgevoerd door Samen Veilig Midden Nederland, die ook het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld Veilig Thuis Utrecht exploiteert.

Raadsleden in diverse gemeentes willen van hun college weten hoe groot het probleem in hun gemeente is. Ook pleiten sommige raadsleden er voor om maximaal in te zetten op de terugkeer van deze kinderen naar hun eigen ouders.

Wim Stam, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP in De Ronde Venen op Twitter: ‘Zojuist vraag bij wethouder uitgezet of hier ook kinderen in De Ronde Venen bij zitten. Wordt uitgezocht. Vervolgens kijken hoe we deze gezinnen als gemeente kunnen helpen’. ‘Kinderen die uit huis geplaatst zijn vanwege de toeslagenaffaire moeten weer herenigd worden met hun ouders’, zegt Pascal Ooms, raadslid voor de SGP in de gemeente Houten. ‘Deze verschrikkelijke toestanden moeten opgelost worden. Voor zover dat mogelijk is.’ Ooms verwacht van de gemeente Houten dat die samen met andere gemeentes in de provincie met een serieus actieplan komt om kinderen met hun ouders te herenigen. “Kan dat niet dan, dan moeten we kijken of ouders en kinderen op een andere manier gecompenseerd worden.”

Om hoeveel kinderen het in de provincie Utrecht gaat is nog niet bekend. Het landelijke getal van 1.115 kinderen betreft alleen de jaren tussen 2015 en 2020. De toeslagenaffaire loopt al veel langer. En dus is de verwachting dat het aantal gedupeerde kinderen vele malen groter is. Statisch gezien komen van de 1.115 kinderen er zo’n 80 uit onze provincie.

Een uithuisplaatsing wordt alom beschouwd als zeer traumatisch voor kinderen, maar ook voor hun ouders. Kinderen komen tijdelijk of permanent te wonen in een instelling of in een pleeggezin. Er zijn meer gevallen bekend waarin ouders beweren dat hun kinderen ten onrechte uit huis geplaatst zijn, los van de toeslagenaffaire. Bij RTV Utrecht hebben zich de afgelopen jaren vele honderden ouders gemeld die daarmee te maken hebben.AbcoudeBaambruggeGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnischristenunie sgp ronde venengemeente de ronde venenrtv ronde venenterug naar ouderstoeslagenaffaireuithuisgeplaatste kinderenwim stam

Meer in dossier christenunie sgp ronde venen

Meer in dossier christenunie sgp ronde venen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×