Nieuwe reisinformatie bij bus- en tramhaltes

Regio – Reist u met bus of tram in de provincie Utrecht? Grote kans dat u dan binnenkort bij de haltes nieuwe informatiepanelen ziet met nog meer actuele reisgegevens op haarscherpe, full colour schermen. Want er komen meer dan 500 moderne informatiepanelen in de provincie Utrecht bij bus- en tramhaltes en op busstations.

In de week van 29 november zijn de eerste informatiepanelen geplaatst bij meer dan 30 bushaltes in de gemeenten Zeist en IJsselstein. Het werk wordt uitgevoerd door Epsilon Cities in opdracht van de provincie Utrecht. Om de uitvoering in goede banen te leiden, wordt nauw samengewerkt met de Utrechtse gemeenten en vervoerders U-OV en Syntus Utrecht.

De informatiepanelen vervangen de huidige, verouderde panelen op de haltes en bieden met dank aan de moderne techniek de nodige pluspunten aan reizigers. Nieuw is ook dat de provincie Utrecht met dit systeem actuele reisinformatie beschikbaar stelt op de busstations Amersfoort Centraal, Driebergen-Zeist en Leidsche Rijn.

De nieuwe informatiepanelen bieden reizigers veel extra’s:

  • Leesgemak: scherpe tekst en heldere kleuren op moderne LED schermen. We kunnen de helderheid aanpassen aan actuele omstandigheden, bijvoorbeeld bij fel zonlicht en in de avonduren.
  • Herkenbaarheid: de kleuren van de U-OV bus- en tramlijnen ziet u terug op de informatiepanelen.
  • Extra reisinformatie: u ziet op de panelen niet alleen de aankomsttijden van de bussen en trams, maar er is ook ruimte voor mededelingen van de vervoerders. Deze mededelingen staan in een geel vlak en vallen zo goed op.
  • Actuele informatie: waar is mijn bus of tram? De nieuwe panelen hebben een soort track & trace systeem. Ziet u een pictogram tussen het lijnnummer en de bestemming? Dan wordt deze rit op dat moment actief gevolgd door de vervoerder en weet u zeker dat dit actuele reisinformatie is.
  • Audio knop: reizigers met een visuele beperking horen met één druk op de knop wat er op de panelen staat. Deze audio knop is bevestigd aan de mast onder het scherm en is duidelijk zichtbaar en voelbaar.
  • Storingen doorgeven: door de QR code op de mast te scannen, kunt u doorgeven dat een informatiepaneel niet goed werkt. Zo geeft u snel en makkelijk een storing door. En kan die zo snel mogelijk worden opgelost. Deze extra optie zullen we begin 2022 aan het systeem toevoegen. U ziet dan een sticker met toelichting op de mast van het informatiepaneel.

Epsilon Cities zal de werkzaamheden gefaseerd uitvoeren, in clusters verspreid over de provincie Utrecht. Begonnen wordt met vervanging van de oude informatiepanelen op de haltes, met behoud van de masten en funderingen. In het eerste kwartaal van 2022 komen de busstations in Amersfoort, Driebergen-Zeist en Leidsche Rijn aan de beurt, waar de speciale overzichtspanelen worden geplaatst die met actuele reistijden laten zien welke buslijnen aansluiten op de stations. Alle werkzaamheden staan ingepland voor ingebruikname in de periode tot aan het einde van het eerste kwartaal van 2022. Aansluitend worden nog circa 30 haltepanelen vervangen, inclusief de masten en fundering.

Bij het plaatsen van de informatiepanelen gebruikt de aannemer een vrachtwagen met kraan. Deze wordt tijdelijk geparkeerd bij de inham van de bushalte. Als er geen inham is, wordt de vrachtwagen vlakbij de halte geplaatst, aan de doorgaande weg. Ter hoogte van de halte wordt dan tijdelijk een rijstrook afgesloten. Hoe lang de werkzaamheden duren hangt af van het type werk. Als er alleen een nieuw informatiepaneel wordt geplaatst, duurt dit ongeveer 1,5 uur.

Tijdens de werkzaamheden kunnen reizigers gebruik blijven maken van de halte en van het openbaar vervoer. De doorgaande wegen blijven tijdens de uitvoering open voor weggebruikers.AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisbushaltesepsilon citiesgemeente de ronde veneninformatiepanelenmobiliteitopenbaar vervoeropenbaar vervoer provincie utrechtprovincie utrechtrtv ronde venensyntus utrechtu ov


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×