Hoe kijken de partijen naar de verkiezingsuitslagen?

Van vier naar tien zetels. Dat is de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor Ronde Venen Belang. Daarmee is de lokale politieke partij dé grote winnaar in De Ronde Venen. “Van grootste oppositiepartij zijn we nu ineens de grootste partij in de hele gemeenteraad geworden”, reageert lijsttrekker Maarten van der Greft.

Op een overwinning had hij stiekem wel gehoopt, zegt Van der Greft, maar dit eindresultaat had hij niet verwacht. “Ongelofelijk. Een geweldige overwinning voor ons, maar uiteindelijk ook voor de inwoner zelf.” De politieke partij maakte zich vorig jaar hard voor lokale onderwerpen. Zo voerden ze een sterke campagne tegen de komst van windmolens. 

Lokaal geluid

 “Onze inwoners hebben gesproken voor een echt lokaal geluid”, spreekt Van der Greft na de uitslag alle aanwezige partijen in de zaal toe. “Wij kijken er naar uit om samen met andere partijen dit om te zetten in goede plannen voor onze gemeente.” 

In heel Nederland komen lokale partijen als winnaar uit de bus. Landelijke partijen leveren in. Zo ook de VVD in De Ronde Venen, die van vijf naar drie zetels gaat. “Een erge teleurstelling”, reageert lijsttrekker Bart Richter.

De uitslag kwam voor hem onverwachts, hij had gehoopt op winst. “Ik zag in de landelijke lijn wel dat de lokale partijen winst boeken, maar wij hebben met zo’n fantastisch team ons hartstikke ingezet de afgelopen jaren… Dan is dit zeker een teleurstelling.” 

Dit jaar deed ook een nieuwe politieke partij mee: Inwonerscollectief. Ook zij willen dat de inwoners meer inspraak krijgen. De nieuwe partij behaalde in de voorlopige uitslag één zetel. Dat is een goed begin, zegt nummer twee van de lijst Youp de Haas. 

Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor de opmerkelijke verkiezingsuitslag van Amstelhoek. Waar Inwonerscollectief in de andere zeven kernen zo’n drie, vier procent van de stemmen behaalde, was dat in Amstelhoek 20,9 procent. De Haas heeft flink campagne gevoerd in het dorp waar hij al zijn hele leven woont. “Wij voelen ons als Amstelhoek echt het ondergeschoven kindje van de gemeente. Dit waren echt tegenstemmen. We hebben laten zien dat we een andere wind willen hebben.”

Zowel Inwonerscollectief als Ronde Venen Belang willen een lokaal referendum inbrengen. Voor Ronde Venen Belang staat dat zelfs als éérste standpunt op de lijst. Ook de andere negen standpunten wil hij de komende vier jaar allemaal uitvoeren. 

Coalitie verliest

Met tien zetels verwacht Ronde Venen Belang zeker in de coalitie te komen, maar ze hebben minstens één andere partij nodig. Dat gaat nog een uitdaging worden. “Zelfs met tien zetels kan het uiteindelijk heel ongemakkelijk of lastig maken om tot een meerderheid te komen”, zegt Van der Greft. 

Dat zijn partij uiteindelijk in de coalitie komt gaat hij wel van uit. “Het moet wel heel gek lopen willen de andere partijen dé grote winnaar van de verkiezingen buitensluiten. Dat lijkt me niet passen bij deze uitslag en ook niet bij het democratisch proces dat we met elkaar hebben doorlopen.” 

[prepr_photo 994f725c-3efd-473d-9837-8b639db0b999]

De andere partijen willen op dit moment nog niets kwijt over eventuele samenwerking met Ronde Venen Belang. “Ik moet nog even bijkomen van de uitslag”, reageert CDA-lijsttrekker Rein Kroon. Het CDA heeft één zetel verloren.

Dat er veel gaat veranderen in de gemeenteraad is duidelijk, beaamt D66-lijsttrekker Cees van Uden. “De coalitie waarmee we gestart zijn heeft zes zetels verloren. Dat is een heel duidelijk signaal. Het signaal dat het verhaal dat de ronde venen belang vertelt blijkbaar bij de kiezer goed ligt.”

Monsteruitslag

De ChristenUnie/SGP blijft op één zetel staan. Dat Ronde Venen Belang zou winnen had lijsttrekker Wim Stam wel verwacht, maar “dit is wel een heel erg monsteruitslag.”

Ook hij vraagt zich af hoe de coalitie er uit zal komen te zien. “Als je kijkt naar deze uitslag dan kun je zeggen Ronde Venen Belang tien zetels, CDA vijf.. samen kunnen ze aan de gang. Maar er zit wel een enorme onbalans tussen.”

“Het zal best een interessante tijd gaan worden,” zegt Stam, “maar of het een goede tijd gaat worden dat weet ik niet.”

[prepr_photo e8989738-db95-4455-99f2-1c3fef25d2a7]GemeenteMijdrechtNieuwscdachristenunie sgpd66gemeenteraadsverkiezingeninwonerscollectiefmaarten van der greftronde venen belangverkiezingenvvd


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×