Syntus utrecht wil het ov in de ronde venen aanpakken

De provincie Utrecht wil in samenwerking met Syntus Utrecht het openbaar vervoer in De Ronde Venen verbeteren. Er ligt nu een voorstel klaar waar de gemeente op kan reageren. Ook reizigers wordt door middel van een enquête gevraagd om hun mening. 

Samengevat staat in het voorstel: Met ingang van de dienstregeling voor 2023 wordt de reistijd van en naar Amsterdam Bijlmer Arena en Breukelen circa 5 minuten korter, verbetert de bereikbaarheid van het bedrijventerrein in Mijdrecht, vermindert de overlast van bussen op de Burgemeester Padmosweg en wordt de nieuwe woonwijk De Maricken beter bereikbaar met het openbaar vervoer.

Petitie

De afgelopen jaren was er veel onvrede onder inwoners van De Ronde Venen over het openbaar vervoer. Toen buslijn 340 verdween werd eind vorig jaar een petitie gestart. Die werd ruim 2700 keer ondertekend. Ook de gemeente De Ronde Venen sprak zich uit over het ov richting de provincie, en stelde een plan op. 

Naar aanleiding van de petitie en het OV-plan van de gemeente heeft Syntus Utrecht samen met de provincie Utrecht een voorstel gemaakt. “We waren het wel met de bewoners eens dat er het één en ander niet goed was aangepast”, reageert communicatieadviseur openbaar vervoer Ron van Dopperen van de provincie Utrecht.

Met name de bereikbaarheid richting Amsterdam was erg verslechterd door nieuwe aanpassingen door vervoerregio Amsterdam, licht hij toe. “Wij hopen en verwachten dat deze plannen een aanmerkelijke verbetering zullen zijn.” 

De plannen

Syntus Utrecht stelt voor om met ingang van 11 december 2022 buslijnen 126 (naar Amsterdam Bijlmer Arena) en 130 (naar Uithoorn en Breukelen) vanaf Vinkeveen via de Mijdrechtse Dwarsweg en Industrieweg naar bushalte Mijdrecht Centrum te laten rijden. De buslijnen kunnen daardoor sneller en vaker rijden.

“De nieuwe route levert niet alleen winst op que reistijd”, reageert Van Dopperen, “maar zorgt ook voor een betere aansluiting op andere bussen.” Op de nieuwe route worden de bushaltes verbeterd en de fietsenstallingen uitgebreid. Bij de woonwijk De Maricken komt een tijdelijke bushalte.

Buslijn 123 (naar Woerden) zal vanaf 11 december maandag t/m zaterdag de hele dag vanaf Mijdrecht doorrijden naar Uithoorn Busstation. Ook zal deze buslijn beter aansluiten op de treinen op NS station Woerden. Hiermee vult de 123 het gat in dat Connexxion-lijnen 242 en 340 achterlieten bij inkorting tot Uithoorn. Een goede aansluiting van lijnen 123 en 130 op de lijnen van Connexxion in Uithoorn zorgt voor een sterke verbinding met de Metropoolregio Amsterdam.

Buslijn 121 (naar Hilversum) zal via de Burgemeester Padmosweg gaan rijden. Ook zal deze buslijn in het weekend gaan rijden. Bewoners rond de Burgmeester Padmosweg en in Wilnis kunnen daarmee maandag t/m zaterdag met lijnen 121, 123 en 526 reizen. Richting Amsterdam Bijlmer Arena of Breukelen kunnen zij bij Vinkeveen Viaduct overstappen op resp. buslijnen 126 of 130. Op zondag rijdt buslijn 121 alleen tussen Mijdrecht Centrum en Wilnis De Maricken via de Burgemeester Padmosweg en Burgemeester de Voogtlaan. Bushaltes Zwenkgras en Beemdgras zullen vervallen voor lijn 121.

Buurtbus 526 (naar Uithoorn en Breukelen) wijzigt niet in de route. Ook Syntus Flex wijzigt niet en blijft beschikbaar op afroep van maandag t/m vrijdag. De plannen betekenen wel dat inwoners uit Wilnis en Mijdrecht-Zuid een extra overstap zullen krijgen. Een andere optie is dat zij doorfietsen naar de haltes van lijn 126 en 130 om naar Bijlmer en Breukelen te reizen.

Reageer zelf

De provincie Utrecht zal in september een besluit nemen over deze voorstellen. Zij roepen nu inwoners op hun mening te delen via een enquête. Dit kan tot en met 15 mei. “Wij zijn erg benieuwd naar de meningen”, zegt Van Dopperen. Iedereen die reageert zal desgewenst door de provincie op de hoogte worden gehouden van de uitkomsten.

In het voorstel staat nu niets over het terugbrengen van buslijn 340. Is dat nog een optie? Van Dopperen: “Aan het einde van de enquête is ruimte voor feedback of ideeën. Als die wens breed leeft dan horen we dat graag.”  GemeenteNieuwsbusGemeenteopenbaar vervoeropenbaar vervoer provincie utrechtov-verbindingpetitieprovincie


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×